Dăncilă maradna a süllyedő hajó kapitánya

Nem mond le párttisztségeiről Viorica Dăncilă, amennyiben csütörtökön a parlament elfogadja az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt – mondta hétfőn az Adevărul napilapnak adott interjúban.

Ha az indítvány sikeres lesz, arra kéri majd Klaus Iohannis államfőt, hogy a lehető leghamarabb adjon kormányalakítási megbízást az új miniszterelnök-jelöltnek. Amennyiben kormánya megbukik, ellenzékbe vonulnak, de ő maradna a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és államfőjelöltje is.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) – korábbi tájékoztatása szerint – előrehozott választásokat szeretne, de készen áll a kormányzásra is, ha ez nem lehetséges. A kormánybuktatásban szövetséges pártok közül az RMDSZ és az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) nem kíván kormányra lépni, csupán a parlamentből támogatni a PNL-t.

Mindeközben  Victor Ponta (a volt PSD-vezér), a Pro Románia elnöke kijelentette: megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, de nem támogatnak egy olyan kabinetet, amely a PNL vezetésével alakul. Ponta egy PSD köré épülő baloldali kormányt szeretne, amelyből hagyják ki Viorica Dăncilát, Mihai Fifort „és társaikat”, helyükbe pedig nevezzenek olyan személyeket, akik „tapasztaltak és nincs pártkönyvük”.

Krónika, Szabadság