Csűr és háztető égett Szentegyházán

fotó: Szentegyháza Tűzoltók Facebook oldal

A csűrben égtek a benne tárolt szerszámok, mezőgazdasági gépek: két szekér, egy taliga, egy elektromos körfűrész (cirkula), taliga, eke, kaszálógép és egy tonna takarmány. A pajtában nem tartottak állatokat, rengeteg tűzifa volt benne a szentegyházi önkéntes tűzoltóság vezetője, Balázs Pál beszámolója szerint. A hivatásos tűzoltók által 15 köbméterre becsült tűzifa lángra kapott, és nehezítette az oltást, ahogy a szeles időjárás is.

A szomszéd fatartója a csűrnek egy falához volt építve, az is leégett a benne levő fával együtt. Ez az hivatásos tűzoltók becslése szerint 15 négyzetméteres volt, hat köbméter fát tároltak benne.

A csűrrel L alakban egybeépített ház teteje is leégett 140 négyzetméteren, a bejárati ajtó és a fal 10 négyzetméteren, de a ház belsejét meg tudták menteni. A tűzoltókat olyan fél három körül értesítették, délután 6 órára végeztek az oltással. A szentegyházi mellett a helyszínen voltak a lövétei és kápolnási önkéntesek, és a székelyudvarhelyi hivatásosok is.

Az elégett javak értéke 35 ezer lejre tehető, a megmentetteké 250 ezer lejre, tájékoztatott Alina Maria Ciobotariu, a megyei sürgősségi helyzetek felügyelőségének szóvivője.

Régi vezetékek, improvizált megoldások

A tüzet rövidzárlat okozhatta, „a bácsika egész délelőtt vágta a favágógéppel a fát, kimelegedhetett a gép, vagy a kábel fel volt tekeredve, bement ebédelni, és amikor kijött, már lángokban állt a csűr” – mondta az önkéntes tűzoltóparancsnok. Valószínűleg a favágógéptől jöhetett a tűz, mert nagyon összeégett, összeolvadt, és a szomszédok is onnan látták először a lángokat. A hivatásos tűzoltók megerősítették: rövidzárlat lehetett a kiváltó ok.

A szentegyházi tűzoltóparancsnokot arról is kérdeztük, hogy mi okozhatja mostanában ezt a rengeteg tűzesetet – kivéve, persze a szándékos bozóttűzgyújtást. Balázs Pál azt mondta, az a tapasztalatuk, hogy a vezetékek elöregedtek, az idős emberek gyakran olyan házakban élnek, ahova 50 éve volt bevezetve a villany, és elavultak a kábelek. Nem cseréltetik már ki, hogy őket kiszolgálja.