Hatalmas tűz van Oroszhegyben (frissítve, videóval)

fotó: Csergő Nándor

23.00 A város magasabb pontjairól látni, hogy valami ég Oroszhegy irányában, osztotta meg péntek este 11 óra előtt 10 perccel Csergő Nándor a képet az UTCA csoport Facebook oldalán.

– Arról értesítették a 112-n keresztül a tűzoltóságot, hogy meggyúlt egy csűr, a székelyudvarhelyi alakulat két autóval megy a helyszínre, értesítették a helyi önkénteseket is – tájékoztatott kérdésünkre Alina Maria Ciobotaru, az Olt Hargita Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének (ISU) szóvivője.

23.16 Bálint Elemér Imre, a község polgármestere most ért ki a helyszínre, válaszolt telefonon. Úgy látja, nagyon nagy baj van. Két ház is ég. Pár perccel későbbre ígért tájékoztatást. A Facebook-hozzászólók szerint három ház és egy csűr ég Oroszhegy Diafalva részén, a Nagykútnál. Biztosan nagy baj van, mert a polgármester már nem veszi fel a telefont.

23.24 Arra kérik az embereket, aki tud, menjen segíteni – osztják a helybéliek. Nagykútnál történt, több csűr leégett, írnak a lángokkal, nagyon sokan részt vesznek az oltásnál, 6-8 tűzoltóautó van a helyszínen – jelentik az otthon maradottak Oroszhegyből.

23.58 Az oroszhegyi tűz kiterjedt két másik csűrre (ahhoz képest, amihez kezdetben kihívták a tűzoltókat – a szerk.), és 3 házra. Segítségül hívták a farkaslaki és zetelaki önkéntes tűzoltóságot is, az udvarhelyi állami tűzoltóalakulattól is a helyszínre érkezett még egy tűzoltókocsi – írja sms-ben kérdéseinkre Alina Maria Ciobotaru, ISU-szóvivő.

00.00 Munkatársunk rokoni kapcsolatai számolnak be Oroszhegy Diafalva részéből arról, hogy ott van a tűz a Nagykútnál, már 3-4 házba is belekapott, sokan mentek ki oltani, de nem volt víz. A lángokat sikerülhetett megfékezni, már csak főleg füst van, az áramot is elvették.

01.11 Lassan az oltás végére érnek, de a tűzoltók még mindig hordják a vizet, írják a közösségi oldalon hozzászólók. Az áramot is visszaadták.

Frissítés:

1.27 A tüzet lokalizálták, a lángokat eloltották, a biztonsági locsolás zajlik jelenleg – mondta telefonon Bálint Elemér Imre. Három csűr porig égett. „Két lakóház használhatatlanná vált, egynek pedig megsérült a tetőszerkezete. 12  tűzoltóegység és kocsi volt jelen az oltásnál a helyi és a környékbeli települések önkéntes tűzoltóalakulatai, valamint a székelyudvarhelyi állami tűzoltóság.

Az 5 épület három gazdasághoz tartozott. A középső gazdaság csűrje gyúlt meg először, és a sűrű településszerkezet, régi típusú építkezés miatt hamar meggyúltak a szomszéd épületek is. Az volt a szerencsénk, hogy nem fújt nagyon a szél – mondta a polgármester.

Nem jómódú, inkább szegényebb sorsú családok javai égtek el. Egy édesanyát és a négy kisgyermekét most szállítottam biztonságos helyre éjszakára, nekik nem volt hová menniük, teljesen leégett a házuk. A többiek is gazdálkodó, idősebb emberek inkább.

Víz volt, de ekkora tűznek meg se kottyant, folyamatosan hordták a Nagykútról is, csapról is az emberek, kocsikkal a tűzoltók. Az érintett utca kivételével a faluban visszaadták az áramot, reggel ott is megadják, miután biztonságossá teszik a villanyszerelők a körülményeket.

Személyi sérülés nem történt, az állatokat is ki tudták menteni. A tűz oka nem ismert egyelőre, ezentúl fogják megállapítani. Áram mindhárom csűrbe volt vezetve – közölte a polgármester. Rengeteg ember részt vett, a koronavírusveszély miatt a végén már haza kellett küldeni őket, hogy csökkentsék a fertőzés esélyét.