Csónakázni akart a medve Sikaszóban?

Csütörtök reggel arra ébredtek Sikaszóban, a falu Zetelaka felőli végében, hogy az addig békésen parkoló csónak össze van marcangolva. A vízi jármű egy sikaszói kulcsosház udvarán található mesterséges tavacska partján állomásozott. A nyomok alapján egy medve lehetett az elkövető.

Hogy hogy került konfliktusba az addig teljesen békésen lengedező, majd a parton várakozó csónak a macival, azt nem lehet tudni, de eléggé összekaptak, és a medve járt jobban.

A közel 1.000 eurót érő csónak valószínűleg nem javítható, a tulajdonos jelentette az esetet a zetelaki polgármesteri hivatal gazdasági osztályánál, a kérését iktatták, de a jelenlegi törvények szerint nem fog érte kártérítést kapni.

Jelenteni a kárt viszont minden esetben ajánlott a hatóságoknál – tanácsolták a gazdasági osztályon, így nyoma lesz annak, hogy valóban ott járt a medve és kárt okozott, a többszöri jelentések hatására talán a helyzet megoldása is felgyorsulhat. Kártérítés a vadállatok okozta közlekedési balesetek esetében, embert ért támadás, vagy a vadállat által terményekben, jószágokban okozta kár esetében jár. 48 órán belül le kell adni a kérést a polgármesteri hivatalhoz, ahol segítenek a dokumentumok összeállításában, majd 24 órán belül bizottságot hívnak össze, megírják a jegyzőkönyvet, tudtuk meg a zetelaki polgármesteri hivatal gazdasági osztályától.

Az év elején a vadkárok megtérítését szabályozó határozatot fogadott el a kormány, a vadkárok kifizetésére 8 millió lejt különítettek el, a törvényről bővebben ide kattintva lehet bővebben olvasni.