Csökken a benzin ára

A parlament december elején fogadta el az üzemanyagra kivetett pótlólagos jövedéki adó eltörlését, így az üzemanyag árának átlagosan 45 banival kellett volna csökkennie. Ám ezzel a jövedéki adó szintje az Európai Bizottság által engedélyezett minimális szint alá csökkent volna, ezért a pénzügyminisztérium utólag módosította az adót és az inflációs rátával is megnövelte.

Ezt követően január 1-jétől literenként átlagosan harminckét banival kerül kevesebbe a benzin és a gázolaj a töltőállomásoknál. Eszerint a benzin ára literenként 5,24, a gázolaj 5,50 lej körül alakul, az árak 10 százalékkal változhatnak egyik töltőállomásról a másikra – írja az Agerpres.

Bogdan Chiriţoiu, az Országos Versenytanács elnöke bejelentette, hogy figyelni fognak rá, hogy az üzemanyag-forgalmazók ne éljenek vissza a helyzettel, és a töltőállomásoknál valóban olcsóbb legyen a benzin és a gázolaj. Ugyanakkor a kereskedők figyelmét is felhívta, súlyos bírságra számíthatnak azok, akik nem módosítják megfelelően az áraikat.

Kiemelt kép: Unsplash