Csipikénél feladta, Agatha Christie billentette vissza

A szerző felvételei

Idén augusztus 25-én 19 órától tartotta meg a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, a Bibliofil Alapítvány és Székelyudvarhely önkormányzata, a Nyitott Könyvek Éjszakáját. Az esemény – amely a könyvtár évente megtartott szakmai konferenciájának záróakkordja – a városi könyvtár épületében, belső udvarán és parkolójában zajlott.

A rendezvényprogram tanulmányozása után először a könyvturkálót vettem szemügyre, megfigyeltem a gyerekes családokat, ahogy az óriásméretű társasjátékokkal szórakoznak a könyvtár előtti téren, láttam, ahogy a kisebb gyerekeket a Kőszínház „játékos zenei barangolása” lekötötte.

A 20 órára tervezett nyitóbeszéd, amelyet Szőcs Endre könyvtárigazgató és Ölvedi Zsolt alpolgármester tartottak, eltolódott, ezért a tervezettnél több ideig kellett várnunk Faluvégi Chripkó Krisztina énekelőadására. Az est folyamán még részt lehetett venni a Vitéz Lelkek által előadott Micimackón, a Benő testvérek népdalkoncertjén, majd egy némafilm vetítésén.

Az időmet arra használtam, hogy a könyvtár épületében kapcsolatokat építsek. Sikerült is találkoznom korosztályom tagjaival, akiknek nemcsak az ízlése hasonszőrű, de az olvasással is hasonló tapasztalatuk van. Volt köztük olyan, aki – hozzám hasonlóan – már Csipikénél feladta az olvasást, aztán nyolc év szünet után Agatha Christie „billentette vissza a nyeregbe”. Arra számítottam, hogy a velem egykorúak inkább a kortárs irodalomból válogatnak, de mint kiderült, az elmúlt korok írói sem merültek feledésbe.

Ez az esemény nem csak a könyvmolyoknak szólt. Főleg a kisebb korosztályok, illetve az őket kísérő felnőttek is találhattak maguknak elfoglaltságot. Rengeteg programot zsúfoltak egymásra a szervezők, ezért mindenki ízlése szerint válogathatott, hogy inkább mikroszkópok alatt tekinti meg az élővilágot, a XIX. századi nyomdatechnikát vizsgálja meg, az új sószobában ejtőzik, esetleg társasjátékozik. Könyvek közt barangolók is voltak, ők nem a rendezvény miatt mentek, sokkal inkább az éjszaka is nyitva álló könyvtár hangulatáért.