Csíped Beethovent vagy Prokofjevet?

Szimfonikus hangversenyre várja az érdeklődőket a Székelyföldi Filharmónia február 21-én, vasárnap 18 órától.

A Székelyföldi Filharmónia hangversenytermében Murvai Márta lesz a fellépő, Tiberiu Soare vezényel. Műsoron lesznek Ludvig van Beethoven D-dúr hegedűverseny, Op. 61 és Sergei Prokofjev D-dúr, „Klasszikus” szimfónia, Op. 25 művei.

A helyek száma korlátozott. A hangversenyre regisztrálni a 0745-031-452-es telefonszámon lehet sms-ben, legkésőbb péntek estig. Jegyeket elővételben a Művelődési Ház pénztáránál lehet beszerezni szerdától péntekig.

A jelenleg Berlinben élő Murvai Márta hegedűművész, szólista és kamarazenész pályafutását szülővárosában, Bukarestben kezdte. Tanulmányai első éveivel kezdve már számos díjat nyert országos és nemzetközi versenyeken. Évekig ő volt a romániai zenei olimpiász győztese, továbbá a „Jeunesses Musicales” verseny első díját, az Európai Unió Zenei Társaságának a különdíját, a „Jaroslav Kocian” verseny második díját nyerte meg Csehországban. Ezt követően tanulmányi útja az Amerikai Egyesült Államokba vezette, ahol szintén több kitüntetéssel jutalmazták. Rendszeresen fellép Európa-szerte kamarazene fesztiválokon a Berlini Állami Zenekar, a Berlini Filharmonikusok, a Deutsche Oper zenészeivel, a berlini, frankfurti, rostocki, hamburgi, freiburgi zeneakadémiák professzoraival, valamint neves romániai és magyarországi szólistákkal, kamarazenészekkel, állami filharmonikus zenekarok tagjaival és egyetemi tanárokkal. Kiemelkedő koncerttevékenységéért a Román Mozart Egyesület a “Végh Sándor” díjjal tüntette ki.

Tiberiu Soare Bukarestben született, a helyi Nemzeti Zenei Egyetem karmesteri szakán Bács Lajos és Petru Andriesei irányításával végezte tanulmányait, emellett tuba szakos előadóművészi diplomát szerzett Ion Popescu osztályában. Magiszteri tanulmányait Horia Andreescu irányításával végezte, valamint részt vett Alain Paris és Adrian Sunshine mesterkurzusain. Zeneszerzést Dan Dediu osztályában tanult. 1999 óta tevékenykedik karmesterként. Nagy elismerésnek örvend nem csak a közönség, de a zenekritikusok soraiban is. 2002-től a bukaresti Zenei Egyetem tanára. Az ország legnagyobb filharmóniáinál és operaházainál vezényel. Emellett a londoni Royal Philharmonic Orchestra, a prágai Rádiózenekar és más neves zenekarok meghívott karmestereként is tevékenykedik. A Román Rádiózenekar karmestereként lépett fel a 2010-es Shanghaj-i Világkiállításon. 

Kiemelt kép: biharmegye.ro