Csíkszeredában már tesztelik az embereket

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban csütörtökön elkezdődött a munka a molekuláris biológiai laboratóriumban, és elvégezték az első koronavírus teszteket – közölte az intézmény vezetősége.

A tesztekhez szükséges gépet bérlik, a vizsgálatokat pedig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem munkatársai végzik. A tesztanyagokat a kórház vásárolta meg

– Így nem kell 7-10 napot várni az eredményekre – nyilatkozta a tesztek kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Kezdetben napi negyven tesztet lehet ebben a laborban elvégezni, és az első vizsgálatokat azokon készítették, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával utaltak be a megyei kórház fertőző osztályára. Az eredményeket a kórház ellenőriztetni fogja más laborban is – olvasható a kórház közleményében. A tesztelési procedúra még engedélyeztetés alatt áll – jelentette be Borboly Csaba Facebook-oldalán a megyei tanács elnöke és Konrád Judit, a kórház menedzsere.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 26-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!