Cserbenhagyott a Blue Air?

A román állam segít azoknak az állampolgároknak hazajutni, akiket a Blue Air légitársaság külföldön hagyott. Ötmillió lejt utaltak ki a kormány tartalékalapjából a járatok törlése miatt külföldön rekedt utasok hazaszállítására – közölte a szerdai kormányülés után Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

A tartalékalapból szerdán kiutalt pénz felhasználásáért a szállításügyi minisztérium és a Tarom állami légitársaság felel, az el nem költött összeget pedig majd visszautalják a kormánynak.

A miniszterelnök elrendelte, hogy minden illetékes minisztérium és szakhatóság hozza meg a szükséges intézkedéseket, hogy behajtsák a Blue Airtől a légitársaságnak az állammal szembeni tartozásait, illetve azt a pénzt is, amit a járattörlések miatt külföldön rekedt személyek hazaszállítására költenek. „Nem az állami költségvetésnek kell megsínylenie mindezt, de az ebbe a helyzetbe került állampolgárok sem szenvedhetnek”, nyomatékosította a kormányszóvivő.

Valamennyi romániai járatát felfüggesztette szeptember 6-ától 12-éig a Blue Air román fapados légitársaság, miután a Környezetvédelmi Minisztérium 28 millió lejes adóhátralék miatt zárolta bankszámláit. A minisztérium szerdán, 7-én feloldotta a számlákat, és 12 hónapos ütemtervet szabott a tartozás kifizetésére.

Korábban Nicolae Ciucă miniszterelnök azt mondta, eddig 2098 román állampolgár kért konzuli segítséget a járattörlések miatt. A kormányszóvivő szerint ezeket a polgárokat a külügyminisztérium fogja majd értesíteni a további teendőkről, az illető országban működő román külképviseletek is rendelkezésükre állnak.

Cărbunaru emlékeztetett, hogy a külügyminisztérium létrehozott egy telefonvonalat, amelyen a külföldön tartózkodó állampolgárok jelezhetik, ha segítségre van szükségük. Az érintettek a már egy nappal korábban üzembe helyezett 004 0751084537-es telefonszám mellett a 004 021 4311869-es telefonszámon is segítséget kérhetnek, illetve a callcenter@mae.ro e-mail címre is megfogalmazhatják hazautaztatási kérelmüket.

Agerpres