Csellószólót kísér majd a Filharmónia

Ismét szimfonikus hangversenyre vár a Székelyföldi Filharmónia május 21-én, vasárnap 18 órától a Stúdió moziba. Az est szólistája Ion Storojenco csellista lesz, vezényelni Tiberiu Soare fog. 

Műsoron Edward Elgar e-moll csellóverseny Op.85 és Antonin Dvorak VIII. G-dúr szimfónia Op.88 című művei lesznek. 

A hangverseny nem bérletes, jegyeket elővételben a Művelődési Ház jegypénztáránál, valamint a helyszínen, kezdés előtt egy órával lehet vásárolni – írják a Székelyföldi Filharmónia közleményében. Regisztrálni a 0741 070 604 vagy a 0745 031 452 telefonszámokon lehet.

Ion Storojenco a Moldovai Köztársaságban született. Miután családja Kolozsvárra költözött, a helyi Sigismund Toduță Zenelíceumban tanult tovább. Diplomát a bécsi Zeneművészeti Egyetemen szerzett. Ezt követően tanulmányait a párizsi Konzervatóriumban folytatta. Szólókarrierjét 14 éves korában kezdte, fellépett romániai, moldovai, ausztriai, németországi és egyiptomi zenekarokkal. 2015 és 2017 között a németországi Pforzheim Filharmonikusok első csellistája volt. 2013 óta a Bécsi Filharmonikusok állandó munkatársa, mely időszakban számos elismert karmesterrel dolgozott együtt és lépett fel a világ legrangosabb koncerttermeinek színpadán. 2018 szeptembere óta a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia doktorandusza.

Tiberiu Soare Bukarestben született, a helyi Nemzeti Zenei Egyetem karmesteri szakán végezte tanulmányait, emellett tuba szakos előadóművészi és magiszteri diplomát is szerzett. 1999 óta tevékenykedik karmesterként. 2002 és 2006 között a bukaresti Nemzeti Zenei Egyetem tanára. Az ország legnagyobb filharmóniáinál és operaházainál vezényel, emellett turnézott a világ több országában is. 2005 és 2013 között a bukaresti Operaház karmestere, 2012-2015 között a Román Rádió zenekarának és kórusainak vezető karmestere volt. Emellett számos európai neves zenekarok meghívott karmestereként is tevékenykedik. 

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: pixabay.com