Csattogni fog a plexi

Jönnek a román bajnokságban szereplő csíkszeredai és gyergyószentmiklósi csapatok fiataljai, színvonalas hokimeccsen szurkolhatunk.
Fotó: A HokiSokk Facebook oldala

A székelyudvarhelyi HokiSokk amatőr jégkorongcsapat idén december 22-én rendezi meg a Winter Classic elnevezésű jégkorongtornát a városi műjégpályán. A negyedik alkalomra társszervezők segítségével készülnek: a nemrég megalakult Székelyudvarhelyi Városi Sportklubbal, illetve a Székelyföldi Jégkorong Akadémiával közösen. Idén az udvarhelyieknek kőkemény hokisok mutatják meg, hogy mire való a palánk. „Nagyon színvonalas meccs lesz, csattogni fog a plexi” – mondták el megkeresésünkre László Zsolt és Mester Zoltán szervezők a VSK részéről.

Az adománygyűjtő jellegű esemény 2016-ban szervezett, első kiadásakor a szervezők pályára szólították a helyi jégkorongélet „nagy öregjeit”, ott volt Kovács Károly, Török István, Tarcsi András, Kedves Károly és sokan mások. Akármilyen hihetetlen, városunk elég nagy hokis múlttal rendelkezik.

1934-ben megalakult az első jégkorongcsapat is. A sportág helyi fénykora az 1960-as évek közepére tehető, az országos ranglista negyedik helyére küzdötte fel magát a székelyudvarhelyi gárda. A 68-as megyésítés keresztülhúzta a jégcsarnok építésének terveit, így az infrastruktúra hiánya miatt az utolsó profi mérkőzését hazai pályán a csapat az 1980-as évek közepén játszotta. A rendszerváltozás után fenntartó nélkül maradt a Küküllő nevet viselő sportcsapat, de még egy bravúrra futotta erejükből, kitartásukból: az 1991 és 1993 között Szombathelyen szervezett nemzetközi tornákat sorra minden esztendőben megnyerték. Az udvarhelyi jégkorong újjáéledésére 2017-ig kellett várni, ekkor vállalt szerepet a Székelyföldi Jégkorong Akadémia a városvezetés támogatását is élvező utánpótlás-nevelésben, és az intézményi háttér megteremtésében.

A 2016-os Winter Classic-on az SzKA Gyermekbarát Kórház elnevezésű programjára gyűjtöttek a hokisok, második alkalommal a nézőktől és a jégkorongozóktól gyűjtött adományokat az Orbán Alapítványnak adományozták, a harmadik kiadáson begyűlt összeget az újraindult utánpótlás-nevelés támogatására fordították. A torna idei kedvezményezettje újra a fogyatékkal élők gondoskodásával foglakozó Orbán Alapítvány lesz.

Az adománygyűjtő torna mindenki számára ingyenes, reggel 10 óra 30 perckor kezdődnek a csoportmérkőzések, a két döntőbe jutó 13 óra 30 perctől méri össze erejét. Az igazi csemege viszont csak ezután jön, ez a profi karrier előszobájában tartózkodó fiatalok 16 órakor kezdődő viadala lesz. A román bajnokságban szereplő csíkszeredai és gyergyószentmiklósi csapatok U23-as fiataljai mérkőznek meg.

Ami a korcsolyázást illeti, szombaton reggel 9-től 10-ig ingyenesen csúszkálhatnak a korcsolyázni vágyók, ezután este héttől lesz lehetőségük újra a jégre szállni. Este már a korábban megszokott árak lesznek érvényben: 5 év alattiaknak ingyenes, gyerekeknek 4 lejbe, felnőtteknek pedig 5 lejbe kerül majd a kétórás belépő.