Csak nem marad ki Udvarhely a folyó ügyekből

Fotó: Lőrincz Csaba, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Egyöntetűen elfogadta a pénteken, november 22-én tartott rendkívüli ülésén a helyi tanács azt a két határozattervezetet, amely még az októberi tanácsülésről maradt el. A döntések tétje a város képviselete volt a Hargita megyei vízszolgáltatást felügyelő egyesületben. Az ülés sürgősségét az indokolta, hogy a Hargita Víz Egyesület közgyűlését még a rendes havi tanácsülés előtt, november 26-ára hívták össze.

A tanácsülés nagy kérdése az volt, hogy az RMDSZ-frakció és a Mike-Ketesdi páros felhagy-e korábbi (ellenző) álláspontjával, végül az utóbbi két tanácsos meg se jelent, az RMDSZ-esek pedig meggyőződtek afelől, hogy a város érdekeit nem sértik az eurómilliók, még ha ehhez Gálfit is kell felhatalmazzák. Az Ölvedi Zsolt által javasolt név szerinti szavazáson végül mind a 15 jelenlévő tanácsos igennel szavazott (hiányzott még Lőrincz Edit és Derzsi László).

Az elsőként elfogadott határozat

arról szól, hogy a polgármestert és az alpolgármestert hatalmazza fel a tanács, hogy képviseljék a várost a Hargita Víz Egyesület közgyűlésén, és szavazzák meg a víz- és szennyvízrendszer fejlesztésére vonatkozó beruházás megvalósíthatósági tanulmányát. Ez egy nagyszabású uniós projekt része, Udvarhely esetében ez egy 23,5 millió eurós beruházást jelent, amit az elavult, folyamatosan csőtörésekkel üzemelő víz- és szennyvízhálózat cseréjére (33 km), bővítésére (20 km) fordíthatnak.

A polgármester és a tanácsosok beszámolója alapján a szakbizottsági ülésen a tervező cég képviselői jelenlétében sikerült tisztázni a fontosabb kérdéseket a beruházással kapcsolatban. Az RMDSZ-frakció egyetlen kérése, amelyet Arros Orsolya fogalmazott meg, hogy hasonlóan fontos és összetett ügyekben korábban kapjanak felvilágosítást, és ne nekik kelljen a kétezer oldalas dokumentációból kihámozni a lényeget, hanem a laikusok számára is érthetően kivonatolja azt a felterjesztő.

A másik határozat értelmében

felhatalmazták Gálfit és Orbán Árpádot az egyesület alapító okiratának és statútumának módosítására, ami a vezető tanács összetételét érinti. A javaslat értelmében a három csíkszeredai tag helyett a két csíki mellé egy udvarhelyi tag is bekerülhetne. Ehhez azonban át kell mennie az egyesület közgyűlésen, amelyre a tanács felhatalmazásával már szavazati joggal vesznek részt a nevezett elöljárók.

Ezzel kapcsolatban felvetődött, hogy Udvarhelynek miért csak egy képviselő jár, ha Csíknak kettő? – Udvarhely nem alapító tag, nem várhatják el, hogy bárkit kirúgjanak, hogy helyet csináljanak – magyarázta Venczel Attila jegyző, ezt a polgármester azzal egészítette ki, hogy még ezt sem volt egyszerű elérni, mert az alapító okiratok módosításával jár, de mindent megtesznek azért, hogy idővel ez változzon, és Csíkszeredával egyenrangú fél legyen Udvarhely.