Csak most kezdődhet a járvány Udvarhelyen

Több személynek is pozitív lett a tesztje Udvarhelyen pénteken, ketten is Grünstein Szabolcsot hibáztatják a vírus terjesztése miatt. Szerintük felelőtlenül járt el.

Figyelem:

a cikk április 18-án 15.30-kor és április 20-án 17.50-kor módosult (ezúttal a lenti szövegdobozzal), miután Grünstein Szabolcs érintettként utólag kérte a változtatást. Többek közt azt kérte, hogy nevezzük meg a másik két érintettet is, akikkel szerinte konfliktusban voltak, a dátumokat, amikor külföldön járt és a kisfiú életkorát.

Grünstein Szabolcs édesanyját és a férfi kislányát is bevitték péntek este a kórházba, mindkettejük tesztje pozitív, ahogy az egyik ápoló nénié is, aki a Grünsteinék házában gondozta a súlyos beteg édesanyát. Az ápolónő még egy családhoz járt gondozni az időseket Bethlenfalvára, ott is belázasodott az idősek dédunokája, egy 3 éves kisfiú, őt is bevitték édesapjával együtt a kórházba, a kisfiú tesztje van kész, pozitív lett.

Időközben Grünstein Szabolcs munkatársának a felesége is rosszul lett, a fertőzőosztályon ápolják, az ő tesztje is pozitív, mondta el a maga a hölgy telefonon. Grünstein Szabolcs tesztjének eredménye nem egyértelmű, ő otthon maradhatott, vagy kellett maradnia. Házi elkülönítésben van. A felesége tesztje negatív, de valószínű a nő is átesett a fertőzésen, ő a kislányukkal bent van a kórházban a fertőző osztályon.

A csütörtöki interjúnk után, amelyben Grünstein Szabolcs arra biztatta az olvasókat, hogy nem kell megijedni, nem olyan súlyos a koronavírusfertőzés, mint gondolnánk, többen is megkerestek, hogy nem pont így történtek a dolgok az ő szempontjukból, mint Szabolcs állítja. Az ő megkeresésük nyomán találtunk rá az ápoló nénikre és a németországi szálra, amelyre Grünstein Szabolcs gyanakszik.

Az ápoló néni T. Ráchel, akire Grünstein utalt, hogy tőle kaphatták el a betegséget, tagadja, hogy találkozott volna a vejével.

A zetelaki férfi azt mondja, karanténban volt

Pénteken délután és szombat délelőtt telefonon beszéltem vele és a vejével, a zetelaki férfival. Mind a ketten azt állítják, hogy a férfi március közepén, egész pontosan március 15-én, vasárnap este 6-7 óra körül jött haza Németországból, akkor még Németország sárga zóna volt. Azonnal házi elkülönítésbe vonult a családjával, feleségével és kislányával március 30-ig.

Ezt megerősítette a háziorvosuk is, dr. Izsák-Seres Emese azt mondta telefonon, hogy: nem emlékszik pontosan fejből, hogy mikor volt a páciense házi elkülönítésben, de az biztos, hogy nyilván volt tartva és a 14 napot a családdal együtt kitöltötték otthon. Semmi panasza nem volt, sem neki, sem a többi családtagnak.

Mind az ápoló, mind a veje rossz néven veszik, hogy Grünstein rájuk akarta terelni a gyanút. A férfit visszahívták Németországba dolgozni, tesztet készíttetett egy sepsiszentgyörgyi magánlaborban, az eredményt pénteken kapta meg, negatív lett, szombaton indul is.

Mindkét ápolóval beszéltem telefonon.

Külföldön és Bukarestben is járt

Szerintük Grünstein Szabolcs azt nem mondta el az interjúban, hogy külföldön és Bukarestben is járt, ezt a munkatársak is megerősítették. Később Grünstein is elmondta, amikor rákérdeztem erre, hogy igen, volt Csehországban március 9-13. között és Bukarestben március 30-tól és április 1-jéig. Azt mondta, hogy hárman mentek Udvarhelyről Csehországba üzleti ügyben egy autóval, útközben felvettek még egy kolozsvári személyt, néhány napig voltak ott, majd hazajöttek.

Bukarestből is mentek ketten, azok külön autóval. Olyan helyen jártak, ahol nem volt vírus, akkor még nem volt ilyen szigorítás. Tíz napig azután otthon volt. A többieknek nem volt semmi tünetük, állítja, pedig sokáig voltak egy légtérben akkor. Bukarestben egy gépet helyeztek üzembe, oda ketten mentek, a kolozsvári munkatárssal együtt, akivel Csehországban is volt, egy nagy, fővárosi gyárba. Itt két személlyel érintkeztek, előtte megmérték a lázukat, tudomása szerint azok a személyek sem betegek. Az utóbbi időszakban egyszer járt bent a cégnél, két hete, április 3-án, pénteken két órát tartózkodott bent.

Felvettük a kapcsolatot egy munkatárssal is,

akinek a felesége jelenleg kórházban van. D. Levente azt mondja, hogy március 14-15. körül jöhetett haza Grünstein Csehországból, pont azelőtt, hogy a határzárt bevezették volna. Szerinte nem tartotta be Grünstein a házi elkülönítést, március 20-án és 27-én, pénteken gyűlést is tartott a munkahelyen.

Az egyik ápoló szerint is többször bent járt, látta a kijárási nyilatkozatokat. A 20-ai gyűlésen a munkatárs nem vett részt, mert temetésen volt, a 27-ei gyűlésen viszont találkozott Grünstein Szabolccsal, aki akkor már nagyon beteg volt: köhögött, folyt az orra. „Mondtam is neki akkor, hogy nem szabadott volna ilyen betegen bejönnie, de ő azt felelte, hogy csak a szokásos tavaszi pollenallergiája”. Grünstein azt mondta, a télen kétszer is meg volt hűlve, mindkétszer antibiotikumos kezelésben részesült, ezért nem tűnt fel, hogy most megfertőződhetett, és azt, hogy március 20-án nem tartott gyűlést.

Bárhonnan eredjen is, az biztos, hogy a műhelyben ő terjesztette el a betegséget, vezetőként szerinte felelőtlenül járt el. Amit akart, telefonon is el tudta volna mondani – jelentette ki a férfi.

A munkatárs nagycsütörtökön, április 9-én ment utoljára dolgozni, szerdán éjszaka leizzadt, rosszul volt, de utána pár napig nem volt tünete. A felesége viszont vasárnap délután belázasodott, rosszul lett:

„Mintha rám borították volna a betegséget” –

számolt be a hölgy arról, hogy egyik percről a másikra érték utol a tünetek. – „Izomfájdalmam volt, fájt a fejem, ilyen beteg életemben nem voltam. A száraz, elhúzódó köhögés nagyon legyengített”. A hölgyet a hét közepén vitték be a fertőzőre, péntek este jött meg az eredmény, akkor került ugyanabba a kórterembe, ahol az este óta az egyik ápolónő is van.

Az egyik ápoló azt mondta, hogy nem voltak épp annyira enyhék a tünetek a Grünstein családban sem, ahogy Szabolcs felvázolta: hosszasan lázasak voltak, köhögtek, főleg a két férfi: Szabolcs nagyon sokat köhögött, az édesapja pedig nem is evett az utolsó időben, nagyon le volt gyengülve, a lépcsőn is alig tudott járni, a gyomrával is baj volt.

Nagyon sajnáltam a bácsit, ő egy igazi úriember – jegyezték meg mindketten. Az ifjabb Grünstein felesége is beteg volt, de nem annyira, ő csak egy nap volt rosszul, mondták az ápolók. T. Ráchel szerint a kislány is beteg volt, az apja azt mondja, a kicsinek semmi baja nem volt, és most sincs.

A két ápoló egyébként délelőttös-délutános váltásban járt korábban az édesanyához gondozni, aki magatehetetlen beteg tizenéve. Mióta „vírus van, azóta megkért a bácsi, hogy napi váltásban menjünk, egyik nap én, másik nap a munkatársam” – mondták. Hozzátették: amikor bevitték az apát, az éppen szolgálatos gondozót nem akarták hazaengedni az édesanya mellől a fiatalok. Grünstein szerint azért, mert a megyei hatóságok kérték, hogy mindenki, aki ott tartózkodik, maradjon az épületben.

Fertőzöttek lehetnek a munkatársak is

Ellenőrizetlen forrásaink szerint többen lehetnek fertőzöttek Grünstein Szabolcs cégénél. Grünstein nem mondta meg, hányan dolgoznak összesen a cégnek otthont adó épületben, több vállalkozás is van ott, azt mondta, mindenkinek megadták a nevét, és ha tudták, az elérhetőségét a hatóságoknak, akivel érintkeztek.

A munkatárs a cég létszámáról, ahol ő dolgozik, azt mondta: ketten vannak irodában, hatan a műhelyben. Ami biztos, hogy az ő felesége kórházban van, koronavírusos, pozitív az eredménye. Neki hőemelkedése van, változékonyak a tünetei, még nincs teszteredménye. A fiuk jól van, nincsenek tünetei. Ők ketten házi elkülönítésben vannak.

Az egyik irodai alkalmazott, aki elsőként kórházba került, bizonyítottan koronavírusos. A másik irodai alkalmazottról nem tudunk biztosat, a kolléga elmondása szerint változékonyak a tünetei, egy másik munkatársuknak szintén a felesége lázas beteg, de ez nem ellenőrzött információ, ő nem tartja a kapcsolatot vele.

Tegnap, vagyis pénteken összesen öt udvarhelyi személynek lett pozitív a tesztje: (1) az egyik ápoló, (2) Grünstein Szabolcs anyja és (3) a kislánya, (4) a munkatárs felesége és a 3 éves, bethlenfalvi kisfiú. A közegészségügyi igazgatóság munkatársai felvették azoknak az adatait, akik kontaktszemélyek voltak. Tudomásunk szerint folyamatban van a mintavétel azoktól, akik érintkezhettek ezekkel a személyekkel, többektől már megtörtént, a hétvége folyamán várják az eredményeket.

FRISSÍTÉS:

Grünstein Szabolcs kérte, hogy az ő álláspontját is jelentessük meg a cikkben:

Sajnálattal vettem tudomást a két sértett fél vagdalózásáról, hiszen van baj elég, nem kell újabbakat gyártani.

Véleményem szerint most arról kellene szóljanak a hírek, hogy vannak azok a hősök, akik szó szerint életüket is veszélyeztetve végzik a munkájukat. Az az orvos, aki bejön egy fertőzött házba, és mintákat vesz, vagy aki nap mint nap kezeli édesapámat, kollégámat szintén veszélynek kitéve magát, vagy most a kedves doktorokat és asszisztenseket, akik a kislányomat kezelik – őróluk kellene szóljon a cikk. Sokukkal nem is találkoztam, de biztos, jól végzik dolgukat, mert apukám napról napra jobban van – ezúton is köszönöm nekik, kitartást kívánok, ők az én szememben a hősök. Lányom a híresztelések ellenére jól van továbbra is, semmi tünet, nem köhög, nincs láz, várom, hogy mielőbb hazaengedjék. Feleségem és én is jól vagyunk, és még egyszer kiemelem, ha van is egy pár nehezebb nap, ha valaki elkapja, ne pánikoljon, túl kell esni rajta, túl kell élni, és utána is van élet. Nem igazan tudok belemenni, hogy ki kit fertőzött meg, hiszen én is elkaptam, és biztos én is fertőztem meg embert, biztosíthatok mindenkit, nem szándékosan, és nem tudtam, hogy beteg vagyok, és amikortól már gyanús volt a helyzet, én már csak otthon ültem. Ennek már 14 napja – mindenkinek azt kívánom, hogy legalább annyira tartsa a karantént, mint ahogy az én családom tartotta, vagy jobban, és akkor nem lesz baj.

Amit még megtudtunk, hogy az udvarhelyi tesztgép megbízhatóan működik, eredményei a csíkszeredaival összevetésben megfelelőek, hétfőtől önállóan is működni tud.

Úgy tűnik, Udvarhelyen most kezdődhet csak igazán a járvány. Most az a legjobb, ha igazán mindenki otthon marad. Akik tudnak arról, hogy érintkezhettek az ápolókkal, Grünstein cégének munkatársaival, és azok hozzátartozóival, viselkedjenek felelősen, vonuljanak házi elkülönítésbe, hogy lehessen megfékezni a kórház leterhelését.

Úgy tudjuk, minden pozitív teszteredménnyel rendelkező beteg kórházba kerül a protokoll szerint, ha sokan lesznek ilyenek, nagyon hamar megtelhet az intézmény.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!