Csak indokolt esetben végeznének drogtesztet a diákon

Néhány napja Klaus Iohannis államfő arról nyilatkozott, hogy az iskolában végzett tesztelés is megoldás lehet a fiatalok körében elterjedt drogfogyasztás problémájára, amit nagyon aggasztónak nevezett.

Ezt a kijelentést tisztázta kedden, szeptember 5-én Sorin Ion, az oktatási minisztérium államtitkára, aki elmondta: nem fogják tömegesen tesztelni a diákokat az iskolákban, egy bizottság fogja eldönteni, hogy esetleg egy diákot tesztelnek-e. Hozzátette, minden esetben ez a szülők, illetve a nagykorú diákok beleegyezésével történik majd.

Több minisztérium bevonásával készül az országos cselekvési terv, amely minden tanév elején elkészül, az idei újdonsága, hogy szerepelni fog benne a drogvizsgálathoz szükséges szabályozási és eljárási keret – árulta el az államtitkár a Medika TV hétfő esti műsorában. Ezt a cselekvési tervet Ligia Deca oktatási miniszter a belügyminiszterrel, az egészségügyi miniszterrel és más illetékes intézmények vezetőivel együtt már aláírta – fejtette ki a Radio România Actualităţi rádióadónak nyilatkozva a tárcavezető.

Ligia Deca azt is kijelentette, hogy csak megalapozott gyanú esetén és csak szülői beleegyezéssel engedélyezi a drogteszt elvégzését a tanulókon, a teljes titoktartás, diszkriminációmentesség és a megbélyegzés elkerülésének feltétele mellett – számol be az Agerpres hírügynökség. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az összes függőségi problémával küzdő gyereknek segítségre van szüksége. „A függőségek betegségek, és annak is kell tekinteni őket, és minden támogatást meg kell adni, hogy egy ilyen eset ne árnyékolja be a fiatal jövőjét” – fogalmazott.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter keddi Facebook-bejegyzésében hasonlóan nyilatkozott:

Egészséges gyermekeket akarunk. Megfelelő tájékoztatást kell kapniuk az egészséges életmódról, arról, hogyan kerüljék el a drogokat, az alkoholt és a cigarettát. Erre nagyon jó közeg az iskola, és a tanügyminisztériummal közösen ki fogunk dolgozni erre irányuló nevelési programokat” – fogalmazott az egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy örülne, ha az egyházak is részt vennének majd ebben a programban, és véleménye szerint van erre részükről hajlandóság.

Kiemelt fotó:unsplash.com/CDC