Csak egyetlen európai ország van zöld zónában

Frissítette csütörtökön, január 21-én az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő régiók és országok listáját. A lista január 23-án, vasárnap 00.00 órától lép hatályba. Az új lista szerint Románia továbbra is piros zónás, ahogy Magyarország is.

A Magyarországról Romániába érkezőknek december 20-tól kezdve a beutazás előtt 24 órával ki kell tölteniük egy elektronikus formanyomtatványt. Ha ezt elmulasztják beutazás előtt, akkor az érkezésüktől számított 24 órán belül még megtehetik, ellenkező esetben büntetést kapnak.

Az űrlap december 20-ától elérhető a plf.gov.ro honlapon, és kizárólag elektronikusan lehet kitölteni, papír alapon és a határátkelőhelyen nem. A kitöltött adatlapot nem kell kinyomtatni, mert a személyazonossági igazolvány vagy útlevél szkennelésekor az űrlapon szereplő adatok megjelennek a határrendészet számítógépes alkalmazásában. Azt, hogy hogyan kell kitölteni a beutazási adatlapot, ide kattintva lehet megtudni, az erről készült román nyelvű videóból.

A frissített lista szerint piros zónás a magas fertőzöttségi ráta miatt Grönland, Aruba, Bonaire, Saint Eustatius és Saba, Feröer-szigetek, Sint Maarten, Brit Virgin-szigetek, Andorra, Seychelle-szigetek, Curaçao, San Marino, Írország, Jersey, Gibraltár, Ciprus, Franciaország, Dánia, Montenegró, Izland, Kajmán-szigetek, Portugália, Izrael, Bermuda, Svájc, Puerto Rico, Monaco, Man-sziget, Görögország, Luxemburg, Amerikai Virgin-szigetek, Ausztrália, Guernsey, Spanyolország, Szlovénia, Grenada, Saint Kitts és Nevis, Argentína, Amerikai Egyesült Államok, Olaszország, Belgium, Uruguay, Egyesült Királyság, Anguilla, Svédország, Liechtenstein, Horvátország, Hollandia, Guam, Barbados, Norvégia, Belize, Saint Lucia, Suriname, Ausztria, Finnország, Szerbia, Zöld-foki Köztársaság, Litvánia, Panama, Kanada, Montserrat, Északi-Mariana-szigetek, Bahamák, Guyana, Katar, Észtország, Málta, Turks- és Caicos-szigetek, Dominikai Közösség, Grúzia, Bahrain, Lettország, Maldív-szigetek, Libanon, Cseh Köztársaság, Bolívia, Antigua és Barbuda, Kuwait, Törökország, Bulgária, Peru, Costa Rica, Németország, Észak-Macedónia, Magyarország, Botswana, Albánia, Szlovákia, Palau, Kolumbia, Bosznia és Hercegovina, Trinidad és Tobago, Jamaica, Tunézia, Fidzsi, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Mongólia, Lengyelország, Paraguay, Románia, Kazahsztán, Egyesült Arab Emírségek, Chile, Fülöp-szigetek, Dominikai Köztársaság, Brazília, Jordánia, Új-Kaledónia, Gabon, Mexikó, Kuba, Moldovai Köztársaság.

A sárga zónába tartozik Koszovó, Ecuador, Mauritánia, Vietnam, Francia Polinézia, Namíbia, Sao Tomé és Príncipe, Laosz, Marokkó, Zambia, Szingapúr, Oroszország, Ukrajna, Szaúd-Arábia, India, Fehéroroszország. 

Az összes többi ország zöld zónás, Európából csak a Vatikán tartozik ide. A teljes lista ide kattintva érhető el.

Mentesülnek a karantén alól a Svájcból, az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség zöld vagy sárga zónájából érkező teljeskörűen beoltott személyek, valamint azok, akik negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni és három napnál rövidebb idig tartózkodnak az országban, továbbá a munkavállalók több kategóriája, így például a tengerészek, valamint a romániai olaj- és gázfúró platformokon dolgozó személyek.

Nem kell karanténba vonulniuk a 12 év alatti gyermekeknek, valamint azoknak az Európai Unión kívülről érkezőknek, akik teljeskörűen beoltottak, vagy az elmúlt 180 napban átestek a betegségen, vagy akiknél nem több, mint 48 órával korábban végeztek PCR-tesztet, és az eredmény negatív lett. A 12 és 16 év közöttieknek szintén negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük ahhoz, hogy mentesüljenek a karantén alól.

digi24.ro