Csak az önkormányzati dolgozók bérének emelését támogatnák

Kizárólag az önkormányzati alkalmazottak bérének emelését fogják támogatni a képviselőház keddi plenáris ülésén az RMDSZ törvényhozói – hangsúlyozta az RMDSZ alsóházi frakciójának vezetője, Csoma Botond.

A képviselőházi frakció hétfő délutáni gyűlésén megerősítette azt az álláspontot, miszerint a képviselők és szenátorok fizetésének a 2021-es minimálbér függvényében történő újraszámolása nem prioritás, és kizárólag az önkormányzatoknál dolgozó alkalmazottak juttatásának az emelését támogatják a keddi képviselőházi plénumon.

Szerintük a kistelepülések önkormányzatainak működése kerül veszélybe azáltal, hogy nem tartják be az egységes bértörvény előírásait, és valós a veszélye annak, hogy alkalmazottak nélkül maradnak egyes polgármesteri hivatalok.

Az egységes bértörvény szerint az önkormányzatoknál dolgozók fizetése az alpolgármester vagy a megyei tanács alelnöke bérének függvényében alakul, amelyet évente a minimálbér értékéhez kell igazítani a törvény alapján.

Csoma nyomatékosította, ez a béremelés nem veszélyeztet egy jövőbeni nyugdíj-, illetve minimálbéremelést, amelyről a jövő évi költségvetés összeállítása során egyeztet a kormánykoalíció.

A kedd délelőtti plenáris ülés megkezdése előtt a PSD részéről Robert Alfred Simonis a képviselők és szenátorok béremelése nélküli változat mellett érvelt, javasolta, hogy a plenáris ülés mellett a munkaügyi bizottság összeüljön azzal a küldetéssel a képviselőház részéről, hogy az ide vonatkozó passzust a kormányrendelet tervezetéből eltávolítsa. A honatyák meg is szavazták a javaslatot. Az AUR részéről George Simion szégyenletesnek nevezte a kormánypártok szemfényvesztő eljárását, bejelentette, hogy pártja teljes egészében elutasítja a tervezetet.

Agerpres