Csak abból érettségizel és kisérettségizel, amit már a suliban tanultál

A romániai koronavírus-járvány alakulásától függ, mikor kezdődik újra az oktatás. Az érettségi és kisérettségi írásbeli vizsgák júliusban lehetnek, a tételek nem fogják tartalmazni a második félév anyagát, a félévi dolgozatokban is csak azt kérhetik számon, amit március 11-ig tanultak az iskolában a tanulók.

A félévi lezáró osztályzatot minimum két jegy alapján lehet kiszámolni, ehhez hozzáadódik azoknál a tárgyaknál, ahol ez benne van a tantervben, a félévi dolgozat jegye – jelentette be kedden Monica Anisie tanügyminiszter több csatornán is közvetített élő adásban.

A vészhelyzetek országos bizottságától kapott járványügyi információk alapján leállítják a próbaérettségiket és a második, negyedik, hatodik osztályosok képességfelmérését, ahogy az olimpiászokat is.

Az óvodai, iskolai beiratkozásokat elhalasztják, ahogy a pedagógusok erre az időszakra előírt vizsgáit is, majd az oktatás újrakezdése után azonnal újra kitűzik azok időpontját. Kidolgozzák az oktatást támogató tevékenységek szabályzatát is, történjen az online, vagy más eszközök használatával.

Luminița Barcari államtitkár hozzátette, a tavaszi vakáció alatt április 4-12. között a nem egyetemi oktatásban résztvevő teljes tanügyi személyzetet pihenőszabadságra küldik. Csak az igazgatók, könyvelők és titkárok dolgozhatnak adott ideig, hogy az adminisztrációs tevékenységeket, mint a számlafizetés és a bérfejtés el tudják végezni. Nem csökkentik a fizetéseket, és nincs szó kényszerszabadságról a személyzet esetében – jelentette ki az államtitkár.

Monica Anisie miniszter megjegyezte: fontos információ, hogy a tervek megvannak, de változhatnak a vészhelyzetek országos bizottságának a döntései függvényében.

Az egyetemi oktatással kapcsolatos legújabb információkat itt találod.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 7-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!