Csak a kapus marad a városházán? (videóval)

Pál Dénes, András Lehel és Szabó Zsuzsa után két újabb szabad ember, Albert Sándor (becenevén Acsi) városmenedzser és Pálfi Kinga alpolgármester is lemondásra készül – érkezett szerkesztőségünkbe hétfőn több, egymástól független forrásból az információ. Nem mellesleg mindketten a polgármesteri hivatal alkalmazottai is egyben, a lemondássorozat tehát nemcsak politikai színezetű, hanem a hivatal csúcsmenedzsmentjét is érinti.

Hogy hír-e vagy híresztelés az információ, elmentünk kedden megkérdezni őket, hogy ne utólag, heteken keresztül kelljen magyarázkodniuk mindenféle élére vasalt, de lyukas indokkal.

Nem mondta, hogy kizárt dolog

Pálfi Kingát nagy munkában találjuk, az alpolgármesteri iroda ajtajában tájékoztat. Azt mondja: – Nincs iktatott papír egyelőre, úgyhogy addig tárgytalan ez a téma.

– Nincs iktatott papír egyelőre, úgyhogy addig tárgytalan ez a téma – ismétli arra a kérdésre, hogy egyáltalán gondolkodott-e ezen.

– Se meg nem erősíted, se nem cáfolod? – kérdezzük.

 – Nincs iktatott papír – mondja el harmadszor is, majd próbálja elterelni a témát azzal az (ál)hírrel, hogy másnap reggel lesz rendkívüli tanácsülés, amelyen sokkal fontosabb dolgokról lesz szó, mint az, hogy lemond-e az alpolgármester. Próbáltuk érzékeltetni, hogy egy városvezető lemondása sokkal súlyosabb, mint egy esetleges rendkívüli tanácsülés, de azzal vágott vissza, hogy az fontosabb szerinte, hogy lehívják-e a pénzt, mint hogy ki hívja le. Ezzel az érvvel egyet is tudnánk érteni, ha jelen pillanatban nem az lenne a helyzet, hogy van egy csomó megnyert pályázat, és a tíz napja elhangzott beszámolók szerint rizikós, hogy nem is fogják tudni elkölteni határidőig a pénzt, nem valósulnak meg a projektek, és ha az operatív csapat vezetői lemondanak, az csak tovább fokozza a kockázatot.

A frakcióülés egy zártajtós történet, ami ott elhangzik, az a frakció tagjaira tartozik, ezekről pedig a frakció elnöke nyilatkozik jelenti ki arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy elhangzott a lemondási szándékuk a hétfőre összehívott POL-gyűlésen. 

Itt megjegyeznénk egy zárójel erejéig, hogy a frakcióülés előtt is hangoztatták már forrásaink, hogy a lemondási szándék bejelentése hétfő délután meg fog történni.

A polgármester rendíthetetlenül dolgozik

Próbáljuk elérni Albert Sándort is, de ő a polgármester irodájában dolgozik a hivatal több munkatársával ugyanazon a pályázaton, mint az alpolgármester. A polgármesterrel viszont sikerül pár szót váltanunk az irodája előterében.

Gálfi Árpád azt mondja, nem tud a városmenedzser és az alpolgármester szándékáról, a rendkívüli tanácsülés összehívásán dolgozik épp, ezért véleménye sincs még erről. – Dolgozunk, reggel óta ki se jártunk az irodából. Itt van a városmenedzser úr és a jegyző úr is az irodában, tessék megnézni – mondja, és saját szemünkkel megbizonyosodhatunk arról, hogy ezek a munkatársak nem mondtak még le.

Az RMDSZ nem örül annyira

A Kossuth utca sarkán népszámlálós sátor, az egyik ellenzéki párt, a városi RMDSZ új választmányi tagjaival. Egyikőjük sem hallotta még a hírt, véleményük viszont van róla, ha igaz. Raffai László és Nagy Csaba először nem akar válaszolni, meglepetésként éri őket. „Gondolom, a POL-frakció kinevez a helyükre más személyeket. Az üzenete hasonló a többi felmondáséhoz, hogy valami probléma van a városházán, amit nem tud a POL-csapat megoldani” – mondja Raffai. Nagy Csaba szerint a lemondásuk rossz lenne a városra nézve, mert a megnyert projekteket végre kellene hajtani és így veszélybe kerülhetnek. Elhangzik még, hogy ha felesküdtek, akkor ezt végig kellene vinni, meg igazán nyomós oknak kell lennie, ha tényleg lemondanak.

Nincs információjuk arról, hogy a POL-csapatból akár a városmenedzsert, akár az alpolgármestert megkeresték volna az RMDSZ-ből

Antal Csilla, a nőszervezet újdonsült elnöke is nyilatkozott, de később – arra hivatkozva, hogy intézményvezetőként (Ficánka napközi igazgatója) függőségi viszonyban van a polgármesteri hivatallal –, visszavonta a véleményét. Kakassy Norbert, a városházáról nemrég az RMDSZ-hez igazolt ügyvezető pedig eleve nem kívánta kommentálni a dolgot, mivel volt kollégáiról van szó.

Azt viszont meg szeretné a sajtóban szellőztetni, hogy ezentúl nem annyira érdemes sátorban népszámláltatni magunkat, mert bizonyos udvarhelyi kávézókban, például a Zsebben, ingyen kávét is adnak mellé szerdától – használta ki az alkalmat.

Legalább a mandátumot sikerüljön végigvinni

Keressük a frakcióvezetőket, amíg a városmenedzser a PND-L pályázaton és az ennek kapcsán – végül elhalasztott – rendkívüli tanácsülés összehívásán dolgozik. Godra Zsoltot nem találjuk már a munkahelyén, helyettesét, Péter Balázst sem, mindketten tíz perce távoztak a cégtől, tudjuk meg. Vagy szakbizottsági ülés van a rendkívüli tanácsülés előtt, vagy egymással tanácskoznak, töprengünk és egy hirtelen ötlettől vezérelve a Páva étterem felé kanyarodunk, hátha ott találjuk őket. Péter Balázs ott tárgyal épp, valaki mással, nem Godra Zsolttal vagy más POL-tagokkal, de már tudja, hogy miért keressük.

Nincs iktatott papír – válaszol ő is ugyanazzal a mantrával, mint Pálfi Kinga – , de nem cáfolja, hogy elhangzott volna a frakcióülésen az alpolgármester és a városmenedzser esetleges lemondása. Zártkörű a frarkcióülés, nem vagyok megbízva azzal, hogy nyilatkozzak ennek kapcsán. Ha lesz papír, akkor lesz forgatókönyvünk erre – mondja.

Nem és nem, feleli arra, hogy elvállalná-e az alpolgármesteri vagy a városmenedzseri tisztséget abban az esetben, ha az megüresedne. „Nem hagyná el” az általa vezetett vállalkozást és az ott dolgozókat, magyarázza. Önkormányzati képviselőnek jelentkezett, ekként is szeretné befejezni, reméli, hogy legalább ezt tisztességesen sikerül, és „nem utolsó sorban valami eredményt is felmutatni” – teszi hozzá némi szégyenkező lemondással a hangjában.

Nem hallott arról, hogy Albert Sándort az RMDSZ megkörnyékezte volna, őt sem keresték meg – mondja, amikor rákérdezünk erre a híresztelésre.

Úgy tudjuk egyébként nem hivatalos forrásból, hogy az újraszerveződő városi RMDSZ konzultatív tanácsába hívták meg Albertet, amely meghívást a helyi RMKT másik elnöke, a múltkori beszélgetést szervező Geréb László el is fogadott, ahogy Szakács-Paál István alelnök is helyi elnökségi tag lett, Albert Sándor viszont nem.

A városmenedzser POL-korrekt

A városházán vagyunk újra, keressük a városmenedzsert, aki mintegy háromnegyedórás várakozásunk után fáradtan lép ki a polgármester irodájából. Nem szeretné, hogy ilyen állapotban videó készüljön róla.

–  A gondolatnak hírértéke van? – próbál beszólni a kérdésre, hogy szándékában áll-e lemondani. – Nincs semmi dokumentum, aminek alapján lehetne beszélni.

–  De létezik ilyen szándék?

– Ha konkrét szándékom lesz, leteszek egy dokumentumot a városházán, és utána természetesen teljesen nyíltan vállalom annak a dokumentumnak a következményeit. Amíg nincs ilyesmi, nincs, amiről beszélni. Az, hogy egy zárt frakcióülésen mi hangzik el, az a frakcióra tartozik. Hogy egy munkáltató és egy alkalmazott között mi hangzik el, az rájuk tartozik.

–  A városra nem tartozik?

–  A városra nagyon radikálisan tartozik attól a pillanattól, hogy lesz ilyen dokumentum.

–  Igaz, hogy elhangzott ez a frakcióülésen?

–  Szerintem mindegy, hogy elhangzott-e vagy sem. Ez a történet attól a perctől lesz igaz, hogy van egy ilyen dokumentum a városházán. Addig ez hipotézis marad, tárgyalás és beszélgetések alapját képező hipotézis. Erről többet nem tudok és nem is akarok mondani.

– Akkor cáfolod, hogy van szándék erre?

–  Én nem azt mondtam, hogy nincs szándék erre, vagy nem ez az irány, hanem amíg erről nincs iktatott dokumentum, addig ez a mi lenne, ha kategória.

Arra, hogy az RMDSZ kereste-e meg őt, visszakérdez: – Erről az RMDSZ-t kell megkérdezni, nem? Majd, ha nem igaz, amit ők mondtak, kérek helyesbítést. Ebben a pillanatban a városháza munkatársa vagyok – zárja le a beszélgetést ezzel a fontos információval: ha létezik is szándék, még nem történt lemondás.