COVID-19 háttérkórház lesz az udvarhelyi

Többen is ijedten kerestek meg a nap folyamán, hogy igaz-e, hogy a székelyudvarhelyi kórház megyei COVID-19 központ lesz. Mit jelent a spital suport?

Kedden megjelent a Hivatalos Közlönyben az 533-as számú miniszteri rendelet (ide kattintva tanulmányozható), mely azt szabályozza, hogy a kórházaknak hogyan kell felkészülniük a COVID-19 járványra. Ezt a rendeletet küldte át több olvasónk is, hogy ugyanbiza, mit jelent.

Az 533-as rendelet melléklete

Az eddigi információink szerint a rendelet mellékletében (13-16. oldalon) szerepel azoknak a kórházaknak a listája, amelyeket „spital suport”, azaz ahogy a közegészségügyi igazgatóság vezetője fogalmazott, háttérkórházként neveznek meg. Hargita megye esetében a Spital suport pacienți COVID-19 pozitiv oszlopban a székelyudvarhelyi városi kórház szerepel a táblázatban, a COVID-19 szülészet oszlopban szintén a székelyudvarhelyi kórház jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy a koronavírusfertőzésben szenvedő kismamák itt fognak szülni, Udvarhelyen. A harmadik oszlop a dialízisre szoruló betegekre vonatkozik, őket a székelyudvarhelyiben, és a hivatalos működési programon túl az összes megyei központban kezelhetik. A csíkszeredai megyei sürgősségi kórház neve egyetlen helyen tűnik fel a táblázatban: a dialízises betegekről szóló oszlopban. Azt írja mellette, hogy súlyos, kritikus esetek.

Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, hogy városi szinten az a helyzet, hogy egyelőre értelmezik ezt a jogszabályt, a város jegyzője a prefektúrával egyeztet, hogy ez a városi kórházra és fenntartójára, az önkormányzatra nézve konkrétan mit jelent. Az egyik dilemmát az okozza, hogy a nap folyamán megjelent egy másik minisztériumi rendeletben egy másik lista is, amelyben a csíkszeredai megyei kórház van feltüntetve, abban a rendeletben azonban nem kimondottan az újtípusú koronavírusjárványt taglalják. A város jogi és egészségügyi szakemberei első körben azt próbálták tisztázni, hogy melyik lista konkrétan mire vonatkozik, és Székelyudvarhely mire számíthat.

A 489-es rendelet listája

Lukács Antal, a városi kórház igazgatója telefonon szintén arról számolt be, hogy éppen gyűlésre készülnek a városvezetéssel: „Hatan vannak az irodámban, várjuk a polgármester urat. Értelmezzük a rendeletet, és hogy ránk nézve ez mit jelent, szükséges-e az újraszervezés a kórházban, és ha igen, hogyan” – mondta a kórházmenedzser, aki szerda reggelre ígért részletes tájékoztatást a sajtónak.

Tar Gyöngyi, a közegészségügyi igazgatóság vezetője azt mondta, hogy a háttérkórház elnevezés azt jelenti: azokat a COVID 19-cel fertőzött Hargita megyei pácienseket fogják a székelyudvarhelyi városi kórházban kezelni, akiknek valamilyen más, szakorvosi ellátást igénylő betegségük is van. Az igazgató nyilatkozata egybevág a minisztérium közleményében megjelentekkel: A háttérkórházakban azokat a COVID 19-cel fertőzötteket kezelik, akiknek más betegségeik is vannak. A közlemény szerint az első szakaszban a kijelölt háttérkórházak lesznek hivatottak a más orvosi-sebészeti sürgősségi beavatkozásokat elvégezni.

A COVID-19 háttérkórházak országos listáján mintegy 57 olyan egészségügyi intézmény van – beleértve a magánkórházakat is –, amelyek fertőzőosztályokkal rendelkeznek, 44 szülészetet és 60 dialízis-kezelésre alkalmas központot jelöltek ki az erre szoruló betegeknek. Több megyében nem a felsőbb szintűnek tekintett megyei sürgősségi kórház, hanem az egészségügyi intézmények országos hierarchiája szerint a megyében a második, harmadik szintű kórházak kapták ezt a besorolást. Kovászna megyében például a kézdivásárhelyi, Fehér megyében a balázsfalvi, Konstanca megyében pedig a Medgidia-i kórház.

Úgy tudjuk, szerda reggel újabb tanácskozás lesz ezzel kapcsolatban. Addig is rajta vagyunk az ügyön, igyekszünk kideríteni, hogy ez a rendelet a székelyudvarhelyi városi kórházra, annak alkalmazottaira, a betegekre és a lakosságra nézve mit jelent. Több megkérdezett szerint nem egyértelműen rosszat, nem kell egyből megijedni.

FRISSÍTÉS: Borboly Csaba is felszólalt az ügyben kedd este: Facebook-videón elmondta, a rémhírekkel ellentétben nem más megyei betegeket fognak Udvarhelyen kezelni, hanem a Hargita megyeieket. És azt is – a közegészségügyi igazgatóságra hivatkozva -, hogy egyik település lakói se gondolják, hogy megússzák: 3-4 nap eltéréssel valószínűleg az összes kórházunk meg fog telni.