COVID-19 fertőzött volt az elhunyt etédi

Negyven személy került karanténba az etédi fertőzéses ügy kapcsán.
Illusztráció.

Szombaton megerősítette a Hargita megyei prefektúra, hogy az Etéden szerdán elhunyt személy (az első fertőzött édesapja) is koronavírus-fertőzött volt, igaz, a halálát szívinfarktus okozta. Ezzel kettőre nőtt a COVID-19-cel fertőzött esetek száma Hargita megyében. Ennek következtében öt személyt a családból és további 40 személyt helyeztek házi elkülönítésbe. Az elhunyt fiát megfigyelés alatt tartják az udvarhelyi kórházban.

Az etédi járványügyi helyzetről itt írtunk még részletesebben.

A megye területén összesen 193 személy van intézményes karanténban, eddig 21-en hagyhatták azt el. A házi karanténban lévők száma 1672, és összesen 2213 személy töltötte le a kötelező 14 napot otthonában. Jelenleg 650 ágy áll a megye területén rendelkezésre az esetleges fertőzések esetén.

Pénteken 1068 házi karanténost ellenőriztek az udvarhelyi és gyergyói rendőrség munkatársai, 84 esetben róttak ki büntetést, amelyekből 63-at a kijárási tilalom megszegéséért, 16 esetben gazdasági, kereskedelmi okokból büntettek. A karantén megszegése miatt 5 jegyzőkönyvet kellett kiállítsanak.

A csendőrség is végzett ellenőrzéseket a megye területén, összesen négy esetben büntettek.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 4-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!