Colectiv-per: Hosszú börtönévek és milliós kártérítések

A 2015. október 30-án 64 halottal és mintegy 160  sebesülttel járó Colectiv-tűzvész ügyében hétfőn több ítéletet hozott a bukaresti törvényszék, írja az Agerpres. A felelősségre vont személyeket 3-12 év szabadságvesztéssel büntették, és több mint 50 millió euró értékű erkölcsi és anyagi kártérítést hagytak jóvá az áldozatoknak.

Bukarest negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét a Colectiv klub működési engedélyének kibocsátásával kapcsolatos hivatali visszaélés miatt nyolc év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a testület. A polgármesteri hivatal engedélyekkel foglalkozó irodavezetője, Aurelia Iofciu nyolc év letöltendő, Larisa Luminiţa Ganea tanácsadó hét év, Ramona Sandra Moţoc referens három év felfüggesztett börtönt kapott.

Egyenként tizenegy év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték a Colectiv klub három tulajdonosát: Alin George Anastasescu, Paul Gancea és Costin Mincu ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, valamint a törvény által előírt munkabiztonsági és munkaegészségügyi intézkedések elmulasztása volt a vád.

A Golden Ideas Fireworks Artists nevű, pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég tulajdonosát, Daniela Niţát tizenkét év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék. A cég két pirotechnikusa, Viorel Zaharia és Marian Moise kilenc év és nyolc hónap, illetve tíz év szabadságvesztést kapott. Cristian Niţát, a cég igazgatóját ugyanakkor három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A bukaresti katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) két tűzoltóját egyenként kilenc év és két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték. George Matei és Antonina Radu ellen azért emeltek vádat, mert a Colectiv klub ellenőrzésekor nem hozták meg a törvény által előírt intézkedéseket a tűzvédelmi előírások betartása érdekében.

Mennyit ér az emberi élet?

A bírói testület helyt adott a perbe civil félként belépő 133 felperes kártérítés-igénylésének, és úgy döntött, hogy a klub, a pirotechnikai cég, a főváros negyedik kerülete, a bukaresti ISU összesen 50 millió eurós kártérítést kell fizessen a tűzvész áldozatainak és a vészhelyzetet kezelő szerveknek.

A perbe polgári félként belépő károsultak egyenként körülbelül 250.000 euró anyagi és erkölcsi kártérítést fognak kapni az ítélet értelmében, de olyan felperes is van, akinek 500.000 eurót ítélt meg a törvényszék. A legnagyobb összegű kártérítés 1.250.000 euró, illetve 4,2 millió lej ebben a perben.

Ezenkívül a vádlottak, a katasztrófavédelem és a városvezetés több mint nyolcmillió lejt kell kifizessen hazai egészségügyi intézményeknek kórházi költségek gyanánt. Az egészségügyi minisztérium 28 millió lejt fog kapni, ebből 11,3 milliót tesznek ki a külföldi klinikák által nyújtott kezelések költségei, és 16,7 milliót a kritikus állapotban lévő betegekkel foglalkozó program kiegészítésére. Kártérítést ítélt meg a bírói testület a szállításügyi minisztérium repülős főiskolájának, a belügyminisztérium repülős főfelügyelőségének, a védelmi minisztériumnak és a munkaügyi tárcának is.

Az ítéletek nem jogerősek.