CNCD: az állam okolható a gyenge román érettségiért

Kétezer lejes bírságot rótt ki az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az oktatási minisztériumra, amiért nem kezdeményezett olyan közpolitikákat, amelyek hozzájárultak volna a magyar kisebbséghez tartozó tanulók román nyelvtudásának javításához.

A CNCD értelmezése szerint az, hogy a magyar anyanyelvű gyerekek számára nem készítettek speciális románnyelv-tankönyveket a közoktatás minden évfolyamára, korlátozza a magyar kisebbséghez tartozó tanulók azon alkotmányos jogát, hogy versenyképes szinten elsajátítsák a román nyelvet.

Az oktatási minisztérium passzivitása oda vezetett, hogy a magyar tannyelvű osztályok tanulói nagyon gyenge eredményeket értek el a román nyelv és irodalom próbán úgy a nyolcadikos képességi, mint az érettségi vizsgán – olvasható még az indoklásban.

A tanács azt ajánlja, hogy az oktatási minisztérium sürgősen tegyen meg minden szükséges intézkedést, hogy a 2011/1-es tanügyi törvénynek megfelelően a magyar anyanyelvű gyerekek elsajátíthassák az ország hivatalos nyelvét.

Agerpres