Ciucă hivatalos ünnepé tenné május 8-át

Nicolae Ciucă miniszterelnök kezdeményezni fogja, hogy a többi NATO-tagállamhoz hasonlóan Románia is hivatalosan május 8-án ünnepelje meg a náci Németország kapitulációjának évfordulóját. Ciucă ezzel a német kapituláció jelentőségét érzékeltetné.

A náci Németország 1945. május 8-ai kapitulációja egy totalitárius, gyilkos és szélsőséges rezsim bukását hozta el Európa számára. A Ribbentrop-Molotov paktum és a jaltai megállapodás a Szovjetunió által ellenőrzött tömbbe utasította Romániát, és csak 45 évnyi kommunista totalitarizmus után, a berlini fal leomlásával kapott új esélyt a román nép a nyugati világhoz való felzárkózásra – mondta el a kormányfő az évforduló alkalmából. 

Az ünnep bevezetését indokolja szerinte az is, hogy a győzelem május 9-i megünneplését ürügyként használja fel az Ukrajna ellen indított orosz inváziót támogató propaganda arra, hogy a második világháború lezárását egyetlen szereplő érdemeként állítsa be, figyelmen kívül hagyva olyan döntő fordulatokat, mint a normandiai partraszállás vagy Párizs, Madrid, Róma, Athén és Németország nagy részének felszabadítása, amely az amerikai, brit és francia szövetséges csapatok, valamint a helyi ellenálló erők együttes erőfeszítésének eredménye volt, érvelt a kormányfő.

„Ily módon tisztelettel adózunk mindazoknak a románoknak, akik harcoltak az ország és Kelet-Európa felszabadításán a náci iga alól” – jelentette ki Ciucă.