Esélyt sem kapott Cioloș kormánya a parlamenttől (frissítve)

Nem kapta meg a bizalmat Dacian Cioloș kormányfőjelölt programja és kabinetje. A parlament két házának együttes ülésén szerda délben szavazott róla.

Az USR által javasolt kabinet alig 88 szavazatot gyűjtött össze, ebből 78 a párttagoktól érkezett, a többi PNL-s és a nemzeti kisebbségek egyes képviselőitől érkezhetett, a DIGI24 forrásai szerint. Ahhoz, hogy kormányra léphessenek, legalább 234 fős parlamenti többségre lett volna szükség.

A 343 jelenlévő képviselőből 272-en szavaztak, mind érvényesen, a nagy többség, 184-en ellene szavaztak. Az eredmény egyébként előre borítékolható volt a nagyobb pártok korábbi nyilatkozatai alapján: sem a megbuktatott csonka kormánykoalíció (PNL, RMDSZ), sem az ellenzék (AUR, PSD) nem volt hajlandó Cioloșra bízni a kormányzást.

A jogszabályok értelmében Klaus Iohannisnak új kormányfőjelöltet kell neveznie, és a kormányállítási eljárási kezdődhet elölről. Két sikertelen próbálkozás után az államfőnek alkotmányos lehetősége van feloszlatni a parlamentet, és előre hozott választásokat kiírni.

Frissítés (18 óra 10 perc)

Az Államelnöki Hivatal tájékoztatása szerint Iohannis csütörtökön 11 órára várja a Cotroceni-palotába a pártok képviselőit, hogy konzultáljanak az új kormányfőjelölt személyéről.

Forrás: Agerpres. Digi24
Kiemelt fotó: DIGI24