Célpontban a hús és az alkohol

A kép illusztráció.

Nem tétlenkedtek a „magyar húsvét” idején a Hargita megyei rendőrök, a közutakon és az élelmiszeripari egységekben egyaránt ellenőrzéseket végeztek. Az előbbieknél kevesebb dolguk akadt a szokásosnál, az utóbbiaknál viszont annál több.

270 kilogramm (disznó, csirke, bárány és hal) húst koboztak el és mintegy 100 ezer lej értékben bírságoltak a Hargita megyei rendőrök egy átfogó razzia keretében, amely 30 kereskedelmi egységet érintett, közülük 21-nél fedeztek fel rendellenességet. 40 kg bárányhús, 30 kg sütemény értékét, továbbá 200 csomag cigarettát és 170 különféle élelmiszercikket is lefoglaltak a hatóságok, amelyeket nem címkéztek megfelelően vagy lejárt a szavatosságuk.

A közutakon

nem voltak rendkívüli helyzetek, a forgalmi rendőrök meglepetésére nem kellett senki jogosítványát bevonják. „A törvényesség és a normalitás jegyében ünnepeltek az emberek, nincs tudomásunk sem ittas sofőrről, sem erőszakos cselekményekről” – mondta el kérdésünkre Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő.

A rendőrség országos közleménye szerint az ortodox virágvasárnap hétvégéjén több mint 19 ezer esetben, összesen 7,5 millió lej értékben róttak ki bírságot a rendőrök. A közlekedésrendészet 1358 gépkocsivezetőnek – 184-nek ittas vezetés, 484-nek gyorshajtás, 690-nek egyéb kihágások miatt – vonta be a jogosítványát, és 293 jármű forgalmi engedélyét vette el, írja az Agerpres.