Ceaușescu fia is pereli Iliescut

Sértett félként lépett be az 1989-es forradalom perébe Valentin Ceaușescu, az egykori kommunista diktátor fia – írta keddi lapszámában az Adevărul. A 72 éves Valentin az 1989 karácsonyán kivégzett Nicolae és Elena Ceaușescu elsőszülött fia, a család utolsó, még életben lévő tagja.

A diktátor házaspár fia abba a büntetőperbe lépett be sértett félként, amelyet Ion Iliescu volt államfő, Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes és Iosif Rus tábornok, a légierő egykori parancsnoka ellen tavaly indított a katonai ügyészség az 1989. decemberében történt véres események ügyében.

A 90. életévében lévő Ion Iliescut és két bűntársát emberiesség elleni bűncselekményekkel, 862 ember halálát és 2150 ember sebesülését okozó katonai diverzió megszervezésével vádolják. Az ügyészek szerint 1989 decemberében, Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor elűzése után az állam politikai és katonai vezetését a Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front Tanácsa (NMFT) ragadta magához, amely hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket.

Az Adevărul ügyészségi forrásoktól arról értesült, hogy Valentin Ceaușescu egy sor dokumentumot csatolt keresetéhez, amivel azt bizonyítja, hogy a szülei erőszakos haláláért is a vádlottakat terheli a felelősség – olvasható a Maszol hírportálon.