Buszvásárra készül a hivatal

Egyetlen napirendi ponttal hívott össze rendkívüli tanácsülést péntekre a polgármester: az év közepén esedékes költségvetéskiigazítási javaslattal állnak a tanács elé.

Fotó: Gál Előd

A határozattervezetből kiderül, hogy több alintézmény kérésére jóváhagynak kisebb-nagyobb összegeket, illetve jelentős karcsúsításokat javasolnak a beruházások terén, hogy helyet adjanak egy igen aktuális szükségletnek: autóbuszok vásárlásának.

Amennyiben a tanács elfogadja az új költségvetést, 

tízezer lejes nagyságrendben „gazdagabb” lehet néhány iskola, a helyi rendőrség, a színház, a néptáncműhely. Amíg utóbbi három intézmény működésre kért pénzt, a Bányai iskola a tornaterme javítására, az Eötvös csatornázásra, az Orbán Balázs iskola pedig egy emléktáblára.

A költségvetéskiegészítés nagyobb „nyertese” a színház, amely további 250 ezer lejt (összesen 400 ezret) kaphat a nézőtér felújítására, illetve a Városi Sportklub – vagyis a Bölények Ligájába készülő kézilabdacsapat – keretét 1,435 millió lejjel emelhetik.

A kisebb tételek között olyan érdekességeket is találtunk az új költséglistán, mint egy drón, egy mosógép (a Kós Károly iskolának) és egy medencetisztító robot beszerzése.

A beruházások, fejlesztések közé beemelik az új, Tábor utcai szolgálati lakások közművesítését, a Bethlen utcában a villanykábelek föld alá helyezését, és a már említett autóbuszok (2 dízel és 1 elektromos) vásárlását, amire 2,1 millió lejt különítenek el. A javaslat egyébként összecseng a POL és az RMDSZ azon kérésével, melyet az Urbana közgyűlése után intéztek a polgármester felé: a hivatal vásároljon közvetlenül buszokat, saját maga legyen a gazdájuk, ne egy cég, még ha a városhoz tartozik is.

A rossz hír az, hogy

az összesen 2,63 millió lejes szükségletre nincs külön forrás, hanem más beruházásoktól kell elvenniük. Jelentősen csökkentik 

Ugyanakkor 700 ezer lejjel – a felére – csökkentik a Székelytámadt vár felújítási projektjének önrészét, a csillagvizsgálónál ugyanennyivel esik 421 ezer lejre, a nagy és a kis (Rákóczi) mobilitási projektnél 200-200 ezer lejjel vágják meg azt. A mezőgazdasági osztály is „lemond” egy 146 ezer lejes tételről, ami a mezei utak felújítására vonatkozott. 

Hogy éppen a felsorolt projektekből csippentenek pénzeket, abból – a korábbi évek tapasztalata alapján – arra lehet következtetni: megvalósításukra, kifizetésükre 2022 végéig nem igazán számíthatunk.

További 233 ezer lej szabadul fel egy érsebészeti kit és egy orvosi hulladéksemlegesítő rendszer beszerzési összegének csökkentésével, mely összeget a közegészségügyi fejezeten belül csoportosítanak át egy 1000 literes bojler, egy laptop, egy nyomtató, egy autokláv és egy lágyítógép vásárlására. A maradék összeget a múzeum használhatja fel laptopállományának kiegészítésére: 5 helyett 7 gépet vásárolhat.

A karcsúsítások összértéke jóval meghaladja

egyébként az új költségtételek 2,6 milliós szükségletét, ezen felül 4 millió lej szabadul fel, amit – beruházások helyett – a városháza a saját működésére fordítana. 

A különböző osztályok/alintézmények között mintegy 2 millió lejt osztanak szét: 500 ezer lejt energiaszámlákra, 300 ezer lejt lakásokra, közszolgáltatásokra és közfejlesztésekre, 265 ezer lejt szállításra, 250 ezer lejt szubvenciókra (pl. segélyek, fűtéspótlék), 195 ezer lejt kultúrára és szabadidőre, 185 ezer lejt a városi kórháznak, 130-130 ezer lejt oktatásra és környezetvédelemre, 100 ezret egyéb szolgáltatásokra, 22 ezer lejt szociális tételekre.

A költségvetésről pénteken, július 15-én reggel 9 órakor az Orbán Balázs tanácsteremben döntenek.