Buszbalesetek, halálos fagy, bezárt iskolák – ezt hozta az országba a tél

Hargita, Brassó és Kovászna megyéket érintette leginkább a havazás Erdélyben.
Fotó:mediafax

Székelyudvarhelyen és környékén folyamatosan havazik hétfőn, a környékbeli utakon nehézkes a hó eltakarítása, több helyütt is kamionok, személyautók akadtak el reggel óta. Erről itt olvashatsz.

Brassóban is nehézkes a közlekedés, egy kilométert 10 perc alatt lehet kocsival megtenni. A városban a reggeli csúcsforgalomban csökkentették a hótalanító gépek számát, hogy megakadályozzák a dugók kialakulását, később újra elindultak a gépek. Brassó megyében folyamatos a hóeltakarítás, 37 gép 210 tonna csúszásgátlót szórt ki a hétvégén. Ennek ellenére csúszósak, havasak az utak, Predeálon dugó alakult ki emiatt.

Kovászna megyében a hatóságok felkészültek a télre – állítják egybehangzóan. Ami az utazók számára fontos információ lehet, hogy télire lezárják a Vadason átvezető megyei utat, így a Köröspatak és Középajta közötti szakaszon november és március között tilos közlekedni, írja a maszol.ro.

Ha Moldvába tartasz

Moldvában és a déli megyékben is csúsznak az utak, a hatóságok azt állítják, hogy kisebb-nagyobb fennakadásokkal, de minden rendben van. Ennek némileg ellentmond a két buszbaleset, mely Buzău és Olt megyékben történt.

A Bukarest-Tecuci vonalon közlekedő járat Râmnicu Sărat irányába haladt, amikor megcsúszott és felborult, majd a mezőn állt meg. Tizenöten ültek a buszon, kilencen megsérültek. A buzău megyei balesetet az okozta, hogy a sofőr nem hajtott a téli útviszonyoknak megfelelően, tudniillik arrafele is havazott a reggel.

A korán jött tél első halálos áldozata

ugyancsak Buzău megyei: egy hajléktalan férfi a buzăui köztemető illemhelyére menekült a hideg elől, de éjszaka megfagyott. A 60 éves hajléktalan élettelen testét a temető egyik látogatója fedezte fel az illemhelyen, és riasztotta a mentősöket. Az orvosok már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A hajléktalanon csak nadrág és egy vékony dzseki volt.

A novemberi hidegnek különben Sepsiszentgyörgyön is volt már halálos áldozata. Tíz napja holtan találtak egy hajléktalan férfit az Erzsébet-parkban, társát kihűléses tünetekkel kórházba szállították– tájékoztat a maszol.ro.

Vrancea megyében a beteget szállító mentőautó akadt el, az útügyesek húzták ki a hóból. Ugyanazon az úton 6 személygépkocsi kért segítséget, hogy kiszabaduljon a hó fogságából.

Bákó megyében a DN11 Oneşti–Bákó útvonalon és a DN 2G Bákó–Moineşti útszakaszon a 7,5 tonnás, a DN11 Oneşti–Oituz szakaszon a 3,5 tonnásnál nagyobb járművek sem közlekedhetnek hétfőn 13 órától, hogy a hótakarító gépek tudjanak dolgozni.

91 fa esett az útra, 67 autót üttettek meg

Déli 12 óráig 91-szer szállt ki a fővárosi és Ilfov megyei tűzoltóság, hogy eltávolítsák az úttestre esett fákat, ágakat – írja a Mediafax.

Tükör volt az úton Bukarestben

Olt megyében két személy sérült meg Slatina kijáratánál, amikor egy autóbusz és egy személyautó ütközött. A személyautó sofőrjét és az autóbusz 16 éves utasát kórházba vitték. A sofőr koponyasérüléseket szenvedett és gerincfájdalmakra panaszkodott, a 16 éves Teleorman megyei lánynak a válla és az állkapocscsontja sérült. A buszban 10 személy tartózkodott, a kocsiban csak a sofőr.

Az áldozatokat a SMURD és a mentősök segítették ki. A baleset oka az volt, hogy a személyautó megcsúszott, a busz szabályosan közlekedett – olvasható a Mediafax hírügynökség weboldalán. Ugyancsak Olt megyében 1000 személy maradt elektromos áram nélkül a havazás következtében.

Iskolákat zártak be

Galac megyében egy általános és két középiskolában függesztették fel az oktatást. Mivel a polgármesteri hivatalok későn vezették be a központi fűtést, az intézmények még arra várnak, hogy rákössék a gázvezetékre, és elindítsák azt.

Tizenhárom Galac megyei iskola van ilyen helyzetben. Tizenkét Celsius fok van az iskolában, nem tehetjük kockára a tanulók és a tanárok egészségét – nyilatkozta az egyik iskola igazgatója. Galacon egyébként a Mediafax információi szerint a városvezetés lemondott a központi fűtésről, 3000 lejes pótlékkal szállt be a lakók költségeibe, hogy alternatív fűtési rendszereket vezessenek be lakásaikba.

Lezárják a túraútvonalakat

A havazás miatt a héten lezárják a Szeben megyei ösvényeket – közölte Adrian David, a Szeben megyei Salvamont hegyimentő szolgálat vezetője. A szakemberek arra kérik a Fogarasi-havasokba készülő turistákat, hogy előre tájékozódjanak a biztonságos útvonalak felől.

Ugyanakkor felhívják a figyelmet a téli szerelés fontosságára, amelyből nem hiányozhat a meleg kabát, sapka, kesztyű és a hószemüveg.

A 2.034 méter magasan fekvő Bâlea-tónál 13 centiméter hó hullott. A tavat csak kabinos felvonóval lehet megközelíteni, egy menettérti jegy 60 lejbe kerül. A Transzfogarasi úton észak felől csak a felvonó indulóállomásáig, a Bâlea-vízesésig lehet közlekedni.

A Szebenjuharosra (Păltiniş) vezető út téli körülmények között járható, a hóréteg három centiméteres, egyelőre nem lehet sízni – tájékoztat az Agerpres.