Bűnvádi eljárást indít a DNA Gálfi Árpád ellen

Fotó: SZABÓ APOR / archív

Bűnvádi eljárást indít a DNA Gálfi Árpád ellen – tudtuk meg a csütörtöki soron kívüli tanácsülés meghívójához csatolt dokumentumokból. A polgármestert többrendbeli hivatali visszaéléssel vádolja a korrupcióellenes ügyészség. 

A 2023. december 22-én kiadott, a városházán 27-én iktatott átirat öt esetet sorol fel, amikor a polgármester a képviselő testület jóváhagyása nélkül, külső ügyvéd, nevezetesen Moldován-Horváth István jogi segítségét kérte különböző ügyekben. Az ügyvédnek mintegy 27.500 lejt fizetett ki a város 2019 áprilisától az év decemberéig. Ezáltal a polgármester a büntető- és késedelmi kamatokkal együtt, melyek értéke 9.818 lejre rúg, összesen 37.318 lejjel károsította meg a várost. 

A DNA által beidézett jogszabályok alapján a polgármesteri hivatal, mivel a saját struktúráján belül van jogi osztálya, csak tanácshatározattal fogadhatott volna ügyvédet.

Az említett időszakban a polgármester havi rendszerességgel terjesztette elő az ügyvédfogadás kérdését olyan ügyekben, mint a Macops-szal és a korábbi beruházási igazgató, Puskás Katalinnal való konfliktus a szejkei szennyvízrendszer-beruházás kapcsán, vagy az előző polgármester, Bunta Levente Zoltán elleni kártérítéssel kapcsolatos peres eljárás, a helyi tanács pedig havi rendszerességgel utasította el ezeket.

A képviselők érve ugyanaz volt, mint a DNA vádiratában foglaltak: ha van jogi osztálya a polgármesteri hivatalnak, akkor nincs szükség ügyvédfogadásra sem. A főjegyző azzal védekezett akkor, hogy fiatal, tapasztalatlan jogászoknak adtak esélyt a városházán, ezekben az ügyekben azonban olyan ügyvéd kell hogy képviselje a várost, akinek specialitása ez a terület. 

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!