Büntetlenül lephette el az új járdát a kocsipiac

Fotó: Demeter Schmitz Zsolt (Facebook)

A Facebook-on megjelent képes bejegyzések alapján a szokásos káosz mellett némi kárt is okozott vasárnap a kocsipiac a felújítás alatt álló II. Rákóczi Ferenc úton. A felháborodást az okozta, hogy a nemrég elkészült biciklisávra és a frissen ültetett zöldövezetre sem voltak tekintettel a parkoló autósok.

Hol van ilyenkor a helyi rendőrség?

– vetette fel több hozzászóló is. Meg is kérdeztük az intézmény vezetőjét, hogy intézkedtek-e a kocsipiacon a járdán parkolókkal szemben. László Szabolcs azt mondta, “megérti az elégedetlenkedőket”, maga is látta, hogy a járdát elfoglalták az autók, és a zöldövezet is megsínylette a dolgot, ám ennek ellenére nem bírságoltak a helyi rendőrök.

Az igazgató a hozzáállásukat azzal magyarázta, hogy kollégái elsősorban a “nehéz forgalmi helyzet” megoldásával voltak elfoglalva, hogy “kiszolgálják az igényeket”. Miután elfogyott minden parkolóhely a Jézus-kápolna körül és a Budvár utcában (ahová ők maguk terelték az autósokat), elmondása szerint már csak arra ügyeltek, hogy az útfelületet hagyják szabadon az autók, és a járdán is férjenek el tőlük a gyalogosok, ha már ott hagyták őket.

Másrészt pedig szerinte addig nem beszélhetünk kihágásról, amíg ez egy be nem fejezett, át nem adott közterületen történik. S bár egy munkatelep területén is tilos a parkolás, szerinte ennek lezárása, megőrzése már a munkáltató hatáskörébe tartozott volna, ami nem történt meg – vélhetően pont azzal a szándékkal, hogy már az átadás előtt használhassa a város, jegyezte meg. László afelől biztosított, hogy amint a hivatalos átadás megtörténik, “nagyon oda fognak figyelni” a járdán való parkolásra.

A kocsipiacon kialakult helyzet jobb kezelése érdekében egyébként már korábban jelezték a polgármesteri hivatalnak, hogy alakítsanak ki egy ideiglenes parkolót, és ígéretet is kaptak arra, hogy a kocsipiac mögött, a leendő kisiparos inkubátorház telkén ez megvalósulhat “ha nem is erre, de a következő hétvégére” – közölte még a helyi rendőrség igazgatója.

S mit szól hozzá a városháza,

hogy a helyi rendőrség tolerálja az új járdán a parkolást; szerintük kinek – a kivitelezőnek vagy a városnak – a hatáskörébe tartozik egy át nem adott munkálat védelme; a zöldövezet helyreállítása kit terhel, ha nem a kárt okozó autósokat, illetve mit tesz a hivatal – mint a helyi rendőrség “felettese” – azért, hogy ilyen ne forduljon többet elő?

Zörgő Noémi, a városháza szóvivője értetlenül állt a vasárnapi helyzet előtt, hiszen már az incidens előtt két héttel a városháza Facebook-oldalán közzétettek egy bejegyzést arról a parkolási lehetőségről, amelyre a helyi rendőrség vár, egy héttel az incidens előtt pedig ő maga egy “alacsonyabb” személygépkocsival is használhatónak találta a telket, amely a Budvár negyedtől nyílik a kocsipiac felé. 

Ennek tudatában Zörgő nem érti, hogy most miért nem terelték oda a helyi rendőrök a forgalmat, hiszen száraz idő esetén már használható, és gyalogolni sem kell sokat, a kocsipiac hátsó kapuja pont arra nyílik. Azért csak száraz idő esetén, mert egyelőre csak a földet döngölték el, de következik a beton- és kőtörmelékkel való beterítése. Hogy mikor, arra azt a választ kaptuk, hogy “minél hamarabb”.

Ami a szabálytalan parkolást illeti, szerintük a helyi rendőrség igenis eljárhatna, és fel is szólítják erre egy átiratban, miután hétfő reggel a kivitelező szintén átiratban jelezte a hivatalnak, hogy a vasárnapihoz hasonló körülmények között ők nem tudják garantálni az elvárt minőséget az átadásra, és minden helyreállításnak költségvonzata van.