Frissítve: Büntet a prefektus a magyar zászlókért

Hiába szaggatták sávjaira a magyar lobogót.
A szerző felvételei.

Megbüntette a polgármestert a Hargita megyei prefektus az idei március 15-ei zászlóhasználat miatt – tudtuk meg Venczel Attila jegyzőtől. A prefektust tehát hidegen hagyta a hivatal érvelése, amelynek értelmében a szaggatott magyar zászló nem számítana hivatalos lobogónak, csak dísznek, ezért nem volna büntethető.

Jean-Adrian Andrei 2018-ban is ötezer lejes bírságot szabott a polgármesterre a magyar zászló használatáért március 15-én és október 23-án egyaránt, az idei ünnep előtt pedig figyelmeztető körlevelet küldött a polgármesterekhez, hogy a román lobogó nélkül ne használják „idegen ország zászlóját”.

A jegyző elmondása szerint az október 23-i büntetéssel kapcsolatban kedden lejárt a tárgyalás, ítéletre várnak, a friss ügyben pedig ugyancsak fellebbezni készül Gálfi Árpád polgármester.

Frissítés:

A prefektus tulajdonképpen azt kifogásolta, hogy nem helyeztek minden magyar zászló mellé román zászlót, ahogyan azt a zászlótörvény előírja, illetve azt is, hogy a városháza homlokzatára visszakerült az „úgynevezett Székelyföld” jelképe és a város zászlaja is, amelyeket januárban bírósági döntéssel távolítottak el – olvasható a polgármester Facebook-oldalán.