Bukarestben tüntetnek az udvarhelyi képviselő tervezete ellen

A szerelemnek nincs neme, állították a jászvásári Pride résztvevői. fotó: Accept Association/Facebook

Szombaton, október 15-én 14 órától a bukaresti  Egyetem téren (Piața Universității) tüntetést szerveznek a gyermekvédelmi törvény módosítása ellen, melyet Zakariás Zoltán EMSZ-es képviselő javasolt.

Mi ellen tiltakoznak?

Az Erdélyi Magyar Szövetség elnöke, Csomortányi István tavaly nyáron jelentette be, hogy támogatja a magyarországi pedofilellenes törvénytervezetet, mely összemossa a homoszexualitást, vagyis az azonos nemű személyek egymás iránti fizikai vonzalmát a pedofíliával, ami kiskorúak felnőttek által elkövetett szexuális kihasználása, molesztálása nemi irányultságtól függetlenül. Ugyanakkor a 2004/272-es számú gyermekvédelmi törvényt módosító tervezetet nyújt be ennek Romániában való meghonosítása céljából az RMDSZ színeiben parlamentbe juttatott képviselője, Zakariás Zoltán révén. 

A magyarországi népszavazás, melyet az áprilisi parlamenti választásokkal egyidőben szerveztek az akkor már elfogadott törvény kapcsán, érvénytelen volt. 

Az Európai Unió és a nyugati közvélemény tiltakozása ellenére 2021. decemberében hét RMDSZ-es képviselő benyújtotta a magyarországihoz hasonló tervezetet, a szenátus hallgatólagosan elfogadta, azaz nem szavaztak róla, csak lejárt a határidő, jelenleg  a képviselőház asztalán a döntés. 

A tervezetet eddig a képviselőház tanügyi és a nemi egyenlőségi bizottsága elutasította, az egészségügyi pozitívan véleményezte. 

Az udvarhelyi Zakariás Zoltán, a volt szórvány-udvarhelyi képviselő Benedek Zakariás, a háromszéki Kulcsár-Terza József, Gál Károly és Könczei Csaba, a Szilágy megyei Seres Dénes, valamint a Bihar megyei Biró Rozália RMDSZ-es képviselők által aláírt módosító tervezet abban különbözik többek közt a magyar Országgyűlés által elfogadottól, hogy a pedofíliával kapcsolatos büntetéseket nem szigorítja.

A tervezet előírja, hogy 

a gyermek identitását négy elem határozza meg: a neve, a neme, az állampolgársága és a nemzetisége, joga van a születéskor megállapított identitásának megőrzéséhez mindenféle beavatkozás nélkül, a nemi identitást a szülést levezető orvos állapítja meg, és ez csakis férfi vagy nő lehet, a nemzetiséget pedig a szülők határozzák meg. 

Javasolják, hogy félévente legyen egy „életre nevelés” elnevezésű kurzus az iskolákban, amely magában foglalja a szexuális nevelést is a nemi betegségek és a kiskorú terhességek megelőzése érdekében, ez alól a szülő írásban kérvényezheti a gyermek felmentését.

„A gyermeknek joga van a bántalmazás, az elhanyagolás, a kizsákmányolás, az emberkereskedelem, az illegális migráció, az emberrablás, az erőszak, az internetes pornográfia, a születéskor meghatározott nemtől való eltérés vagy nemváltás, homoszexualitás népszerűsítésével kapcsolatos tartalom bármilyen eszközzel történő terjesztése elleni védelemhez függetlenül attól, hogy az milyen környezetben valósul meg: család, oktatási, egészségügyi vagy védelmi intézmények, bűnügyi nyomozó és rehabilitációs/fogvatartási környezet, internet, tömegmédia, munkahely, sportkörnyezet, közösség stb.” – áll a jogalkotási javaslatban.

Mit szeretne a romániai LMBTQ+  közösség?

Tiltakozik és a Szerelem a mi hagyományunk! jelszóval felvonulást tartanak, áll a közösségi oldalakon közzétett bejegyzéseikben: “Megállunk a kormányépület előtt és azt mondjuk: Ne tiltsátok be a szerelmet! és Egyenlő jogokat akarunk!”

Úgy vélik, hogy a tervezet számos alapvető, demokratikus emberi jogot sért, köztük a szólásszabadságot, tájékozódáshoz való jogot, visszaállítja a cenzúrát, akadályozza a 18 év alattiak hozzáférését az egészségügyi szolgáltatásokhoz, a sajtószabadságot, diszkriminálja az LMBTQ+ közösséget, megsérti a gyülekezéshez való jogot. „Emberek vagyunk, és ez a törvénytervezet sérti a méltóságunkat, érvényességünket”.

Kérik a 2019-ben kezdeményezett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénytervezet elfogadását, és a nemváltás legalizálását a transzneműek számára, hogy könnyebben megváltoztathassák hivatalos irataikban az adataikat. 

A tüntetést a MozaiQ LGBT egyesület szervezi a Pride Románia, az Identity.Education és a Samtokin 78-cal közösen az Active Citizens Fund Románia, a Norvég és az EGT Alap támogatásával.