Bukarest is kísérletezne a tömegrendezvényekkel

Bukarestben rendezik meg az első kísérleti jellegű majdnem teltházas eseményeket az országban, ezek célja, hogy megvizgálják, hogy miként lehet újra biztonságosan megtartani a nagy tömegeket vonzó rendezvényeket, írja a hotnews.

Alin Stoica fővárosi prefektus hétfőn azt nyilatkozta, hogy a kísérleti jellegű előadásokra május 14-én és 15-én fog sor kerülni a bukaresti Nemzeti Operában és Nemzeti Színházban. A résztvevők olyan személyek lesznek, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, és a termeket majdnem teljesen megtöltik, nem csak 30 százalékig, ahogy a jelenleg a fővárosban érvényben lévő sárga forgatókönyv azt engedné.

Vannak bevállalósabb országok is

Május első hétvégéjén Liverpoolban például mintegy ötezer fős koncertet szerveztek, áll az MTI oldalán.

A BBC News beszámolója szerint a közönségtől nem kértek sem maszkviselést, sem távolságtartást. A vasárnapi minifesztivál a liverpooli Sefton Parkban a brit kormány egyik hivatalos kísérleti rendezvénye volt. A belépőjeggyel rendelkezőknek előző nap a városban található négy tesztközpont egyikében felügyelt vizsgálaton kellett részt vennie, és csak azokat engedték be a koncertre, akiknek tesztje negatív lett. A résztvevőket arra kérték, hogy a koncert napján is csináltassanak tesztet, és a koncert után öt nappal majd ismételjék meg. Ezek eredménye ugyanis döntő fontosságú lesz annak megállapításához, hogy a rendezvényen előfordult-e a vírus átadása.

A koncerten más szempontokra is figyeltek, köztük a közönség mozgására és alkoholfogyasztására. A tesztkoncert eredményei segíthetnek abban, hogy kiderüljön, hogyan folytatódhatnak a nyári zenei fesztiválok június 21-e után, amikor a brit kormány újranyitási ütemtervének negyedik szakaszában elméletileg megszűnnek a társadalmi érintkezésre vonatkozó korlátozások.

De Spanyolország is lazított a hétvégén a hotnews szerint, Girona városában többen is engedélyt kaptak arra, hogy koncerten vegyenek részt vagy öt étteremben vacsorázhassanak, ehhez pozitív antigénteszt, vagy negatív koronavírusteszt eredményét kellett felmutatniuk vagy bizonyítaniuk kellett, hogy már átestek a koronavíruson. Az estére a jegyek gyorsan elkeltek: 20 perc alatt 250-en vettek jegyet.

Barcelonában már egy hónappal ezelőtt 5000 fős koncertet szervezett.

A katalán Love of Lesbian zenekar március végi koncertjére csak aznapi negatív antigénteszttel lehetett bemenni, amelyet kijelölt helyszíneken, ingyen végeztek el. A folyamatosan szellőztetett és több nagy részre felosztott koncertterembe négy bejáraton engedték be a résztvevőket a testhőmérséklet megmérése és kézfertőtlenítés után, továbbá mindenki kapott egy új FFP2-es maszkot.

Josep Maria Llibre és Boris Rebollo Germans, a barcelonai Trias i Pujol kórház munkatársai elmondták: a koncert utáni két hétben a résztvevők közül hat embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje, négyükről azonban biztosan tudható, hogy nem a rendezvényen fertőződtek meg, hanem egy családtagjuktól kapták el a vírust.

A szakemberek szerint bebizonyosodott, hogy megfelelő körülmények között egy nagyszabású rendezvényen nem kell tömeges fertőzéstől tartani. Emellett bizonyítást nyert az is, hogy egy délelőtt alatt le lehet tesztelni ötezer embert, a közönség pedig képes arra, hogy egy koncert alatt végig megfelelően viselje a maszkot, miközben énekel és táncol.