Budapesten járt Klaus Iohannis

Novák Katalin magyar köztársasági elnök Budapesten fogadta szerdán Klaus Iohannis államfőt. Román államfő legutóbb 14 éve tett hivatalos látogatást Budapesten – írja az Agerpres.

Forrás: presidency.ro

Novák Katalin 2022 szeptemberében járt hivatalos látogatáson Bukarestben, majd 2023 szeptemberében részt vett a Három Tenger Kezdeményezés 8. csúcstalálkozóján, amelynek a romám államfő volt a házigazdája.

A jelenlegi találkozón sok formális, jól csengő mondat hangoztt el olyan témákban, mint a két ország közötti stratégiai partnerségi kapcsolat jelenlegi helyzete és fejlődési kilátásai, valamint a kétoldalú párbeszéd elmélyítésének módozatai. Szó volt a jelenlegi regionális, európai és globális szintű helyzetről Oroszország Ukrajna elleni háborújának kontextusában, különös tekintettel a biztonságra, az energiára, az élelmiszerekre és az ellátási láncra gyakorolt hatásokra. A régió leginkább érintett országai, különösen a Moldovai Köztársaság számára nyújtott támogatásokról is szót ejtettek, ahogyan a 2024 második félévi magyar EU-elnökség prioritásairól is.