Bringaösvényt építenek a Budvárnál

Addig, míg a hős Csicser nem találkozhatott szíve választottjával, nyílvesszők által üzent a Budvárban lakó leánynak. Később, mikor apósát megmentette a csatában, elgördült minden akadály a fiatalok boldogsága előtt.

A szereplők legendásak, így még most is sokan nyeregbe pattannak hétvégenként,

hogy felkeressék a helyszínt, népszerűnek számít az udvarhelyiek körében. Mesés környezetben, legendás helyszínen építenek ösvényt bicikliseknek udvarhelyi civilek. Környékünkön nő az aktív sportokat űző személyek száma, futók és bringások keresnek biztonságos, kihívásokkal teli útvonalakat egyéni céljaik elérése érdekében.

Kérhetünk térképet a közelben lévő bicikliutakról, ajánlhatunk egy vagány helyet futni?

Több éves tapasztalattal bíró szervezetek próbálkoztak bejáratott útjaik népszerűsítésével, de több tényező gátolta ezt. Ilyenek voltak az állandóan vándorló esztenák, és a hozzájuk tartozó területvédő jószágok. Hiába nyomtatnak egy biztonságosnak tűnő térképet, ha évente máshol és máshol nézünk farkasszemet a juhászkutyákkal. Persze, vannak praktikák, amiket alkalmazhatunk ijedtség esetén, de leginkább bevált módszer a nagyobb társasággal való sportolás.

Mindannyian használni, élvezni szeretnénk a környék természeti szépségeit,

kompromisszumot kell kötnünk egymással. Gazdák, erdészek és aktív sportolást űző turisták is megférnek egymás mellett. A biciklis idejön, több időt tölt a térségben, megszáll, fogyaszt, ezáltal hozzájárul a helyiek megélhetéséhez is. Ezzel szemben a buszos turista maximum belépőjegyet vált valahova, majd továbbutazva máshol költi a pénzét – adja meg a hangot beszélgetésünknek Simon Szilárd.

Kincskereső pólóban hangol Szilárd a kalákára.

Mégis fantáziát láttak a bringaösvények létrehozásában Székelyudvarhely környékén, jó példaként a szászföldi ADEPT Alapítvány kezdeményezése állt előttük: bicikliutakkal kötötték össze a szász településeket, igyekeztek bevonni a helyi termelőket, szolgáltatókat a projektjükbe, versenyeket szerveztek. Szilárd szerint nálunk fenntartható módon, turisztikai vállalkozók bevonásával működtethető ez a modell.

A 2015-ben felavatott Budvár-Csicser tanösvény mentén építenek bringaösvényt a Szekler Teker Egyesület tagjai az SZKA (Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány), a székelyudvarhelyi EKE és Feel Good Egyesület partnerségében. Bakancsos természetjárók, futók, és bringások dugták össze a fejüket a Közösségi Alapítvánnyal, ebből kerekedett ki a projekt – mondta el érdeklődésünkre a Szekler Teker Egyesület elnöke.

2017 óta dolgoznak az ösvény kialakításán,

elsőre a jelzéseket helyezték ki, majd belefogtak a kerékpárral nehezen járható szakaszok akadálymentesítéséhez. Kísérleti jelleggel fogtunk neki egy ötven méteres rész rendbetételéhez, volt egy átkelő is, ami sok nehézséget okozott. Biciklivel 80 százalékban el lehet menni ott, ahol gyalogosan közlekednénk – kezdi el a bringaösvény építésének történetét Szilárd.

Így készül a bringának való ösvény. Fotó: Szekler Teker Facebook oldala

Az ösvény része a Székelyudvarhely körüli túraútvonalnak. Idén egy kilométeres szakasz járhatóvá tételén dolgoznak a kezdeményezők, a Budvártól a hodgyai legelőig tartó távolságot adnák át a biciklik szerelmeseinek. Nagy szintkülönbségről van szó, amit szerpentinek kialakításával próbálnak élvezhetővé tenni. Egy olyan terepről beszélünk, ami komoly feladat elé állítja a bringásokat, csak az edzettebbek tudnak végig nyeregben maradni – hangsúlyozza Szilárd. A munkálat elsősorban a nyomvonal melletti kavicsozást jelenti, hiszen az erdőben való kerekezés legnagyobb kihívását a sár jelenti.

Találkozó június 15-én, szombaton délelőtt 9 órakor a Bethlen utcai MOL kútnál. A saját részre hozott munkaruhát és a szerszámokat autó fogja a helyszínre szállítani. A közmunka hozzávetőleg délelőtt 10 órakor kezdődik. Minden résztvevő számára ebédet  és pólót biztosítanak a szervezők.

Amennyiben nem sikerül 15-én befejezni az teljes útszakasz kavicsozását, még egy alkalommal fognak kalákát szervezni. Ami biztos: július 6-án mountain bike versenyt rendeznek, így mutatják be e látványos szakaszt az érdeklődőknek. Az időmérő körversenyre a környék bringásait, családjait várják, ami igazi közösségi eseménynek ígérkezik.

De előtte még be kell fejezni az ösvényt, amely verseny nyomvonalának a része lesz, minden segítő kézre szükség van.