Frissítve: így nem lépnek a britek ki az EU-ból

A várakozásoknak megfelelően leszavazta az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételrendszeréről szóló megállapodást a brit parlament alsóháza kedden este. A képviselők közül csupán 202-en hagyták jóvá a Theresa May által nyélbe ütött egyezséget, 432-en szavaztak ellene, ami

történelmi vereséget jelent

egy brit kormánynak – írja az index.hu. A legutóbbi ehhez fogható vereséget még Ramsay Macdonald szenvedte el 1924-ben, és akkor is csak 166 képviselős különbséggel szavaztak ellene.

Látván a szavazás eredményét, az ellenzéki munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn egyúttal bejelentette: bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormányfő ellen a parlamentben. Ha Mayt nem lehet megbuktatni, akkor pártjuk támogatna egy új népszavazást is a kérdésben.

A brit kormánynak három napon belül új tervvel kell előállnia, a parlamentben eddig csak abban értettek egyet, hogy nem akarnak rendezetlen kilépést. Ha nem lesz megállapodás az EU-val, akkor alapesetben a britek március 29-én rendezetlen formában távoznának.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt várja, a britek tegyék világossá, mit akarnak. Az EU felkészül egy rendezetlen kilépésre is, de források szerint nem teljesen kizárt a kilépési dátum elhalasztása.

Ez már a második alkalom volt, hogy a brit miniszterelnök a parlament elé próbálta vinni a megállapodást, amit két év alatt sikerült kialkudnia az EU-val, és amit a 27 tagország már korábban jóváhagyott.

Frissítés:

Január 16-án, szerdán elbukott a brit kormány ellen beadott bizalmatlansági indítvány, de kevés hiányzott a sikerhez. Theresa May kormánya mellett 325, ellene 306 képviselő szavazott. A bizalmi szavazás előtt a Mayt a 2017 óta támogató észak-ír unionisták, és a kedden a brexit-megállapodásnál még ellene szavazó toryk is jelezték, hogy nem akarják ilyen formában megbuktatni őt. May saját pártján belül már átvészelt egy bizalmi szavazást decemberben, miután elhalasztotta az akkor is bukásra ítélt voksolást a kilépési megállapodásáról.