Bréking: Kigyúlt a tejgyár Homoródszentpálon

00:27

Lassan hazaindulunk, továbbra is sokan vannak a helyszínen. Fiatalok palackozott vizet hoznak, valószínűleg a szomjas tűzoltóknak.

A szentmártoni polgármesteri hivatal mellett még tűzcsapról töltik a vizet a kocsikba. Pénteken a hivatalos részletekkel jelentkezünk.

00:12

A hatalmas tömlőkön és a pocsolyákon átbotladozva kék és piros kupakok özöne fogad a tejgyár udvarán. Oldalt üres tejespalackok zsákokban.

A hivatásos tűzoltók nagy erőkkel, daruról, locsolják a tetőt,  csákánnyal törik a tetőzetet.

Ők nem idevalósiak, a vizen túlról jöttek, nem tudják, hogy tört ki a tűz. Almási önkéntesek, 10-kor riasztották őket. Nem könnyű eset, egy keményebb tűzoltógyakorlatnak felel meg – mondják. A tavalyi szentpáli tűz sokkal nagyobb volt. Akkor egy gazdaság égett le. Az almák a hátam mögött a fán megsültek. Ellenőriztem örökké, hogy a fejemen a pleximűanyag nem olvadt-e meg, olyan meleg volt – meséli egyikük. Szinte semmit nem tudtuk megmenteni – teszi hozzá a másik. Itt már nincs, mit tenniük.

Elmondják, itt volt az egész Homoród mente önkéntes tűzoltósága: Lövéte, Almás, Újfalu önkéntesei segédkeztek.

A tűzoltást nem segítette, hogy kanadai zsindellyel van lefedve az épület, ami elég gyúlékony anyag.

23:26

A melegvizes kazán, vagy a kazánház gyúlhatott ki csütörtök este 9 óra körül. – Amikor odaértem, már nagy lángok voltak – mondta egy szabadságon levő munkatárs. Van füstriasztó, de a másik oldalon.

Megtudtuk tőle, a temesvári Simultan cég által működtetett tejfeldolgozóban körülbelül 60 személy dolgozik, többségük környékbeli. Ennyi embernek veszélyezteti egy hasonló tragédia a munkahelyét. Naponta 20-25 ezer liter tejet dolgoznak fel. Nem tudja, mikor indulhat itt újra a termelés – mondja. Sok minden megégett a villanyvezetékektől a felszerelésekig.

23:18

A szemtanúk szerint senki sem sérült meg a tűzben. Az épületben tartozkodó munkatársak segítettek a tűz oltásában, de nem esett bajuk. Oltás közben egy fiatalember beleesett a kanálisba, és megütötte a fejét – mondták a bámészkodók.

Sokan nézik az oltást, nem is férnének oda annyian. Legalább 5 tűzoltókocsi van a helyszínen, kék-piros fények, sürögnek-forognak a különböző egyenruhájú tűzoltók.

23:05

Az önkéntes tűzoltók a helyszínen lévő munkatársunknak azt nyilatkozták, hogy sikerült megfékezni a tűz továbbterjedését. A tűz okáról nem tudtak nyilatkozni, azzal kapcsolatban majd a hivatásos tűzoltók fognak információt szolgáltatni.

Rengeteg tűzoltó és tűzoltókocsi van a helyszínen, az iskolával szembeni kis mellékutcában levő gyár körül. Traktorral, ciszternával hordják a vizet mindenünnen a környékről, hogy tudják teljesen eloltani a tüzet. Egy traktor a bár felől fordul be a szentpáli letérőnél.

Lángok már nincsenek, csak füst.

22:57

A tűzeset hatalmas füsttel jár. A helyi lakosok * RO-ALERT * üzenetet kaptak a nagy füstkibocsátásról.

22:00

Nagy tűz van Homoródszentpálon, értesítettek csütörtök este tíz óra körül olvasóink. A székelyudvarhelyi tűzoltóság 3 tűzoltókocsival, 14 munkatárssal érkezett a helyszínre, értesítették a homoródszentmártoni önkéntes tűzoltóságot is – erősítette meg az információt Alina Ciobotariu, az Olt Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének munkatársa.

Elmondta, a tejgyár tetőzete és padlástere ég mintegy 200 négyzetméteren, fennáll a veszélye annak, hogy átterjed a teljes épületre a tűz.

Hírünket amint több információnk lesz, frissítjük.