Breaking: Lángol a Demaco épülete

Fotó: Kerekes Károly

Sűrű fekete füst tört fel a percekben a Bethlenfalvi út környékén. A város központjából és a Tábor negyedből is jól látható a füstfelhő, érezni lehet a szagját messziről is. A helyszínről többen megerősítették, hogy a tűz Bethlenfalván van, úgy tudják, a Demaco Kft. épülete ég. A helyi rendőrség koordinátora szerint valami műanyag éghet, a füst szagából és színéből ítélve.

15 óra 34 perc: A helyszínen lévő munkatársunktól megtudtuk, hogy a Demaco épületében keletkezett tűz átterjedt a Sugó Impex és a Selwerk épületére. Közben megérkeztek a tűzoltók a helyszínre, előbb az udvarhelyiek, őket követik az oroszhegyi, farkaslaki, bögözi és szentegyházi tűzoltók.

15 óra 42 perc: Két sérültet vittek a székelyudvarhelyi kórházba, erősítette meg a helyszíni információkat Dr. Domokos Iván, a Hargita megyei mentőszolgálat orvos-igazgatója, aki későbbre ígért részletes tájékoztatást a sérültek állapotáról.

Nagy erőkkel zajlik a tűzoltás. Fotó: Szilágyi István

15 óra 48 perc: A szomszédos raktárból mentik a menthetőt, főleg faanyagot, munkagépeket, számítógépeket. A tűzoltók gyors és erőteljes beavatkozása után láthatólag kisebb a füst, mint korábban. A helyszínről az is kiderült, hogy az első vízsugár az egyik közeli műhely embereinek köszönhető, akik a veszélyeztetett szomszédos épület belsejéből kitörték az ablakokat, és így fértek hozzá az égő tetőhöz.

15 óra 57 perc: A Küküllő mindkét partján emberek tucatjai figyelik az esetet. Újabb tűzoltóautók érkeznek a helyszínre, most éppen a keresztúriak értek oda. Az oltáshoz a vizet az ipari telepen található csapokból és a Küküllőből pumpálják.

16 óra 4 perc: Megérkeztek az első hivatalos információk: – A tüzet 14.32-kor jelezték egy autóbontó műhely és raktár telephelyéről, a helyszínre érkező tűzoltók lokalizálták a tüzet, két munkás sérült meg. Összesen 10 tűzoltócsapat van jelen a helyszínen, ebből négy az udvarhelyi, egy a csíkszeredai alakulattól, ezen kívül 5 önkéntes tűzoltóegység – felelte megkeresésünkre Alina Ciobotariu, az Olt Hargita Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének sajtószóvivője. Jelen pillanatban a telephely legalább 5 csarnokában ég a tűz.

A szóvivő közölte, RO-ALERT-üzenetben értesítették a lakosságot a tűzről és a füst okozta légszennyezés veszélyéről, kérik az embereket, hogy kerüljék a helyszínt, amennyiben a környéken laknak, tartózkodjanak zárt térben, és zárják be az ajtókat, ablakokat.

16 óra 13 perc: Udvarhely központja bedugult, araszolnak az autók. A terelőúton az állami rendőrség irányítja az ugyancsak lelassult forgalmat. A Fások utcában a helyi rendőrségi biztosítja a tűzoltóautók akadálymentes közlekedését.

Fotó: Szabó Attila Facebook-oldala

16 óra 18 perc: Azt beszélik a helyszínen bámészkodók (nem hivatalos állásfoglalás), hogy azután gyúlt ki a tűz, hogy a bádogos műhelyben leengedték egy autóból a benzint egy vödörbe. Egy munkás elkezdett flex-szel dolgozni, a kipattanó szikra beleesett a benzines vödörbe, ami lángra lobbant. Az egyik megsérült dolgozó ki akart futni az égő vödörrel, és amikor eldobta azt, meggyúlt az épület. A tüzet szította, hogy kátrányos volt a tetőzet – tudta meg munkatársunk.

16 óra 23 perc: Az egyik keresztúri tűzoltó azt mondja, hogy utoljára ekkora tűz éppen a szomszédban volt. 2012-ben történt, akkor is a helyszínről tudósítottunk, a Metwoplast Kft. udvarán csaptak fel a lángok.

16 óra 35 perc: A bámészkodók nagy része szétszéledt, a tűzoltók már nem rohannak, néhány tűzoltóautó visszavonulóban. Még locsolják a tetőt és a szomszédos raktár falát, de a nagy veszély már elmúlt – jelenti kollégánk a helyszínről.

Mentették a menthetőt a bontóból is.

17 óra: A sérültek állapota stabil, nincsenek életveszélyben és nem igényelnek átszállítást más egészségügyi központba. Egyikük 48 éves, másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a jobb kezén és lábán, a másik 57 éves és helyenként első, máshol pedig másod- és harmadfokú égési sebei vannak – mondta Domokos Iván, a Hargita megyei mentőszolgálat orvos-igazgatója.

17 óra 24 perc: Összesen 12 tűzoltóegység volt a helyszínen, ebből 5 hivatásos és 7 önkéntes, ugyanennyi tűzoltókocsival és egy daruval. 3000 négyzetméteren égett a műhely, a tűz forrását, okát és a kár mértékét a küldetés végén fogja megállapítani egy szakmai bizottság – válaszolt kérdéseinkre Alina Ciobotariu, az ISU sajtószóvivője.

Élő közvetítésünk véget ért, de amennyiben lesznek hivatalos adatok, újabb részletekkel jelentkezünk.