Breaking: korábban érkeznek a fagyosszentek

Ugyan csak május 12-13-14-én lenne a nép által fagyosszenteknek nevezett Szervác-Pongrác-Bonifác napja, már most sárga jelzéssel figyelmeztet az Országos Meteorológiai szolgálat arra, hogy május 6-7-én, hétfőn és kedden fél Erdélyben, Havasalföldön és Bukarestben hideg, jégesővel tarkított viharos idő várható. Na meg hideg.

Az első sárga kód hétfő, május 6 délután 14 órától 23-ig érvényes Bukarestre, Munténiára, Moldva nagy részére, helyenként Erdélyre és Dobrudzsára. Akár 23-35 liter csapadék is lezúdulhat négyzetméterenként.

A második jelzés hétfő este 23 órától kedd este 23 óráig tart és 22 északi, valamint központi megyére érvényes. Erdélyt, Máramarost, Moldva nagy részét, Munténia északi felét érinti.

Ugyancsak bőséges csapadékmennyiségre kell számítani, helyenként akár 60 liter/négyzetméter eső is hullhat. Villám, mennydörgés, erős széllökések, elszigetelten jégeső – minden jöhet, ami a nyári viharokra is jellemző.

A hegyvidékeken ezzel szemben még tél lesz: a csapadék jeges eső és havazás formájában nyilvánul meg, miközben 70-80 km/órás sebességgel fúj a szél. Kedden egyébként az ország nagy részén hevesebb széllökésekre számíthatunk, és a megszokottnál hidegebb is lesz.

Udvarhelyen kedden 3-7 Celsius fok közötti hőmérsékletet jelez előre a weather.com által biztosított telefonos alkalmazás. Később már 20 fok közelébe merészkedik, de még nem éri el azt a maximális hőmérséklet.