Brassó újra magyar város lesz

Fotó: Brassó Polgármesteri Hivatal (Facebook)

A Cenk tetején található BRAȘOV óriásfeliratot és a városházát is piros-fehér-zöldre fényfestik augusztus 20-a alkalmából – jelentették be a brassói polgármesteri hivatal Facebook-oldalán.

A bejegyzés szerint ezzel a gesztussal szeretnék hangsúlyozni a magyar közösség hozzájárulását a város fejlődéséhez. Megjegyzik azonban, hogy „technikai okok miatt” nem lehetséges a trikolór vízszintes kivetítése, csak függőlegesen – vagyis olaszosan fog megjelenni az esti órákban.

A 2011-es népszámlálás adatai alapján még 23.000 magyar él Brassóban, azaz jóval a 20%-os küszöb alatt van az arányuk, ami fölött a törvény garantálja a többnyelvűséget. Ennek ellenére – már a korábbi városvezetés idejéből – háromnyelvű táblák fogadnak a város bejáratainál, és az óvárosban, az egységes vendéglátó sátrakon is.

A város vezetését a 2020-as választásokon győztes USR-Plus jelölt, Allen Coliban vette át, a leadott szavazatok 42,05%-át megszerezve. A Brassóban született Coliban polgármesteri megválasztása előtt az USR szenátora volt, azelőtt pedig az IT-szektorban volt aktív, de profi sportolóként is képviselte Romániát síelésben és curlingben.