Bővítenék a szentegyházi kórházat

Járóbetegrendelőket, fizioterápiás kezelőbázist építenek az uniós pályázati pénzből, ha sikeres lesz a projekt.
Fotó: Simó Veronika. Látványtervek: Lőrincz Csaba Facebook-oldala

Folyamatban van a külön épületben álló, 2003-ban bezárt gyerekosztály felújítása is egy korábbi pályázatnak köszönhetően, amelyet az Országos Vidékfejlesztési Alapnál nyert a polgármesteri hivatal. Az 1,9 millió lejes támogatásból az épület kívül-belül megújul, kicserélik a tetőt, leszigetelik a falakat.

Új felszerelések vásárlására ebből az összegből nem jut, de a régi berendezések nagy része használható, és ha befejeződik a felújítás, állandó gyermekorvosi rendelés is lesz az épületben. A munkálatok befejezésének határideje 2022 októbere.

A helyi kórház átalakítása érdekében pályázott meg európai uniós alapokat 2018 decemberében a szentegyházi polgármesteri hivatal. A projekt összértéke 2 millió 180 ezer euró, a városnak 2%-os önrészt kell biztosítania, amely 44 ezer eurót jelent – tudtuk meg Molnár Tibor polgármestertől. Jelenleg a pályázat elbírálását várják, utána indulhat a közbeszerzési eljárás.

A pályázati összegből jelentősen kibővítenék a jelenleg működő belgyógyászat épületét. Az intézmény egyébként a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz tartozik, amely működtetőként öt szakrendelőt engedélyez Szentegyházán: belgyógyászati, krónikus betegek számára kialakított, gyermekorvosi, fizikoterápiás és palliatív belgyógyászati rendelőt hoznának most létre.

A járóbetegellátást kiszolgáló tevékenységek is elindulnának, így működne például röntgenlabor, balneo-fizikoterápiás, és általános laboratórium is az épületben. Az önkormányzat igyekezett minden lehetőséget kiaknázni, így belefoglalták a pályázatba egy lift kialakítását, új hőközpont megépítését és a területrendezést is.

Jelenleg így néz ki a bővítendő épület.

Az új épület alagsorában kapna helyet a digitális röntgengéppel és multifunkcionális ultrahang-készülékkel ellátott diagnosztikai centrum, az öltözők, a liftház, és az adminisztrációs helyiségek.

A földszinten az új szakrendelők lennének, amelyek felszerelést is kapnak a pályázati pénzből. Az emeleten pedig egy fizioterápiás kezelőbázist alakítanak ki, amelyben elektro- és mágneses terápiás, ultrahang-, hidro-, és lézerterápiás készülékek, a motorikus készségeket fejlesztő gépezetek és különböző hidromasszázs-kádak lesznek elhelyezve.

A látványterv készítői a medvék látogatására is felkészültek: a jobb alsó sarokban lesz a helyük.

Ha sikerrel jár a pályázat, az 10-15 új munkahelyet is jelentene az egészségügyi intézményben, és állandó szakrendelést az említett területeken. Jelenleg heti egy alkalommal járnak ki szakorvosok a csíkszeredai kórházból, de a rendelők felszerelése és állapota már nem megfelelő, minden komolyabb vizsgálatra a környező városok kórházaiba kell utazniuk a betegeknek –  jegyezte meg a polgármester.

A beruházás másik előnye az lenne, hogy általa felsőbb kategóriába sorolható majd a város, ami által más pénzek is lehívhatóvá válnak, ezért bizakodva várják a pályázat elbírálását a szentegyháziak.