Bővítenék a népszavazás témáját

A Népi Mozgalom Párt (PMP) azt javasolta Klaus Iohannis elnöknek, hogy az igazságügy kapcsán kiírandó referendumon egy kérdés vonatkozzék a parlamenti képviselők létszámának csökkentésére, vagy a speciális nyugdíjak eltörlésére, vagy pedig a kétfordulós polgármester-választás újbóli bevezetésére – közölte Eugen Tomac.

A Népi Mozgalom Párt elnöke az államfővel folytatott cotroceni-i megbeszélést követően jónak minősítette a találkozót, és arról is beszámolt, hogy a PMP küldöttsége három javaslattal állt Iohannis elé. „Mivel azt akarjuk, hogy ez a népszavazás sikeres legyen, a Iohannis által az igazságüggyel kapcsolatosan megfogalmazott kérdés mellett egy másik kérdést is feltennénk, amely a referendum után nem az alkotmány, hanem egy törvény azonnali módosítását eredményezné„ – mondta Tomac.

Hozzátette, három témakört javasoltak az államfőnek megfontolásra: az egyik a törvényhozók számának 300-ra csökkentését célozná (100 szenátorra és 200 képviselőre), a másik a speciális nyugdíjak eltörlésére vonatkozna, a harmadik pedig azt javasolná, hogy ismét kétfordulósakká váljanak a polgármester-választások.