Botrány a román és a matek érettségi körül

Fotó: TÓTH HUNOR

A román és a matematika érettségi vizsga kapcsán is csalás gyanúja merült fel. Az előbbivel kapcsolatban az egyik végzős lány hívta fel a figyelmünket, a tegnapi videó forgatása közben. Elmondta, nagyon reméli, hogy nem kell majd emiatt újraírják az érettségit. 

Éjszakai keresési találatok

A csalás gyanúja a miatt ébredt fel, hogy a román érettségit megelőző éjszaka, először éjfél körül, majd 4 órakor 42-en, aztán 100-an kerestek rá a „de bună seamă” kifejezésre, ami az első tétel első kérdésében szerepelt. A feladatban a diákok le kellett írják a szókapcsolatnak azt a szinonimáját, amely talál a megadott szöveghez. A Dexonline vette észre, hogy milyen sokan keresnek rá a kifejezésre, adataik szerint az előző hónapban napi egyszer kerestek csak rá – írják a Digi24-en és a HotNews-on is.

A Pro TV szerint a román érettségi miatt néhány perc alatt több mint 2500 tanuló írta alá az Oktatási Minisztériumhoz címzett petíciót. A diákok a dokumentumban azt írják, nehéz volt a román nyelv és irodalom érettségi, továbbá azt szeretnék, ha a már említett kifejezés magyarázására több válaszlehetőséget is elfogadnának, köztük az „evident” (nyilvánvalóan), a „totodată” (ugyanakkor) és a „de bună voie” (jószántából) szavakat is, mivel azok is helyettesítik a kifejezést a szövegben. A javítókulcs példaként a „desigur”, azaz természetesen/persze szót írja. 

Kiszivárgott matek tétel

Több felvétel is megjelent a sajtóban a matematika tételről, amelyeken jól látszik a dátum is, az egyik fotó a vizsga ideje alatt, 9 óra után 5 perccel készült. Kiderült, hogy a képeket vizsgaközpontokban készítették, a feltételezések szerint szivárogtatás történt bukaresti és teleormani iskolákban is.

Ez azért problémás, mert a tételeket csak azután tehetnék közzé, miután lejárt a vizsga, a diákoknak pedig nem is szabad kihozni a tételt, amikor kijönnek a teremből. Így, hogy kiszivárgott, elképzelhető, hogy tiltott eszközökön keresztül – például fülhallgatóval – külső személy „lesúgja” a megoldásokat.

Mit lép a minisztérium?

Ligia Deca oktatási miniszter kedden bejelentette, több iskolában is kicserélték a vizsgabizottságot, ahol felmerült a csalás gyanúja. A tárcavezető kiemelte, hétfőn a karánsebesi iskolában voltak gondok, a bizottságot leváltották és vizsgálatot indítottak az érintett személyek ellen.

A román tétel kulcsszójával kapcsolatban, amire gyanúsan sokan kerestek rá, az Országos Oktatáspolitikai és Értékelési Központ megvizsgálta a tételek kihúzásának és szétosztásának biztonsági feltételeit. Ligia Deca elmondta: a tételhúzás egy elszigetelt helyiségben történik, és az oda belépők telefont nem vihetnek be magukkal. A térfigyelő kamerák felvételei is bizonyítják, hogy a bentlévők közül senki nem kommunikált a külvilággal  – írják a Maszolon.

Mit mond a főtanfelügyelő?

Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője biztosan nem állíthatta, hogy nem kerül sor az érettségik újraírására, hiszen ebben a kérdésben nem ő dönt, de emlékezete szerint sosem fordult még elő ilyen.

Azt már biztosan tudta mondani, hogy a minisztériumnál ki fogják nyomozni, honnan szivárogtak ki a tételek. Erre a módszer is nagyon egyszerű, tudtuk meg tőle, minden vizsgaközpont saját kóddal rendelkezik, ez vízjelként rajta van a tételen, ami alapján beazonosítható, honnan szivárgott ki a dokumentum.

A főtanfelügyelő elmondta, van törvényes keret az ilyen helyzetekre: ha az érettségi bizottságból valakiről bebizonyosodik, hogy kiszivárogtatta a tételt, legsúlyosabb esetben az illető személy munkaszerződésének felbontásával is járhat. A diákok közül csak azokra nézve van következménye az ilyen helyzeteknek, akik tiltott eszközöket vittek be a terembe. Őket kizárják a mostani és következő két érettségiről is.