Bosszúmentes és mesésen viharos az új év a színházban

A produkciókat rendhagyó, az előadás terében tartott sajtótájékoztató keretében ismertették az érdeklődőkkel.
A fotók a szerző felvételei

„A tavalyi évad – mostmár bebizonyosodott – egy álomból szőtt évad volt” – kezdte meg Nagy Pál színházigazgató a sajtótájékoztatót, majd hozzátette: a betervezett produkciókról nem mondanak le, így például a Furcsa pár, a Száll a kakukk a fészkére című előadásokat is bemutatják, csupán az ütemterv változik, a betervezett előadások többségét ugyanis kénytelenek voltak átütemezni.

Elmondta, büszkeséggel tölti el, hogy a társulat nagyon gyorsan tudott alkalmazkodni a minden tervet felülíró helyzethez, és ennek köszönhetően született meg két rendhagyó, a színház határait feszegető produkciójuk: a Beckett-művekből készült filmes színházi kísérlet és a kirakatszínházi eseménysorozat.

Amióta nem lehet hagyományos formában előadást tartani, kiemelten fontos, hogy fennmaradjon a kapcsolattartás a közönséggel a színházi nyelven, a kommunikáción keresztül, és ezzel az igénnyel születtek meg ezek a produkciók – mondta el Dálnoky Réka, a színház művészeti vezetője, aki hozzátette, az év mottója akár a mese és a mesélés fontossága is lehetne.

Hinni a mesékben

Az öreg király hagyatéka című, „álmokból szőtt bábjáték” az első olyan előadás, amelyet a bizonytalan körülmények ellenére, az elképzelések szerint sikerült bemutatni Szabó Attila rendezésében, akit Lukács Emőke, a társulat bábszínésze kért fel. A bábjátékot először vasárnap, január 31-én láthatta a közönség, de a tervek szerint több alkalommal is megtekinthető lesz majd február folyamán: 17-én és 18-án 17 órától a Művelődési Ház koncerttermében, 27-én és 28-án 11 órától a színpadi stúdióban.

A próbákat egy műhelymunka előzte meg a rendező vezetésével, ahol olyan technikákat próbáltak keresni a társulat színészei számára, amivel otthonosan érezhetik magukat a bábjáték alatt. Ez azért is volt lényeges, mivel az előadásban játszók közül csak egy képzett bábszínész van, Lukács Emőke személyében. Szabó Attila rendező a bábjátékkal kapcsolatban elmondta, nehéz az a fajta átlényegülés, ami egy kis tárgyon keresztül történik, hiszen nehéz észrevétlennek maradni a báb mögött. „Én azt érzem, hogy jól sikerült a közös munka, a színészek élvezték, de szenvedtek is tőle” – tette hozzá.

A rendhagyó sajtótájékoztatón egy báb is megszólalt, Szabó Attila rendezővel beszélgetett.

Az előadás témájához kapcsolódva a rendező, Szabó Attila elmondta: „bármi is a helyzet, hinni kell a mesék értékeiben, és tovább kell adni őket”. Az előadással – ami a múlt és jelen kapcsolatára, a mesék értékeinek átadására épít – a gyerekek megszólítása a cél, hogy visszataláljanak a digitalizált világból a hús-vér realitásba. Hozzátette, hisz abban, hogy bármennyire is komoly erőfeszítéseket igényeljen ez a folyamat, a művészet jelentheti a segítséget ebben. 

Bosszús helyett „viharos”

Az eredetileg betervezett, Botos Bálint rendezte Bosszú helyett Osztrovszkij Vihar című művének próbái kezdődnek el februárban, ugyancsak a fiatal rendező irányításával. 

A színházigazgató ezzel kapcsolatban elmondta: a rendező javaslatára változtattak a programterven, aki szerint a komorabb tematikájú előadás nem lenne a legideálisabb a jelenlegi társadalmi pszichére nézve. Meg vannak győződve arról, hogy ez egy jó döntés volt, és rugalmasak a változtatást illetően, hiszen „a színház akkor színház, ha az alkotói szabadság, úgy szólva, korlátlan” és nekik tekintettel kell lenniük a közönség lelkiállapotára.

A Meghatározatlan időre című kirakatszínházi eseménysorozat is folytatódik, a tumultus elkerülése érdekében azonban nem lesz meghirdetve, mint az első alkalom. Dálnoky Réka elmondta, mivel egyébként is ez egy kísérletszínház, átvitt értelemben is kísérleteznek, és jelenleg azzal a stratégiával próbálkoznak, hogy nem hirdetik meg a produkciókat. A közönség azonban számíthat arra, hogy többnyire a központban, de a Bethlen negyedi kirakatokból is visszaköszön egy-egy színészi produkció, rendszerint sötétedés után, hat óra környékén. A társulat művészeti vezetője arra biztatja a közönséget, hogy járjanak nyitott szemmel a városban, de aki lemaradna valamelyik produkcióról, az megnyugodhat: a produkciókat ismétlik, meghatározatlan ideig.

Fotó: SZABÓ Apor

Interaktív műsorfüzetük, a Margó is folyamatosan frissül a produkciók bemutatásával és a színház Facebook-oldalán, illetve honlapján érhető el – mondta el Dunkler Réka, a műsorfüzet szerkesztője.