Borboly kerülőutat tervez, csak Gálfi nem tud róla (javítva)

Aláírták a közbeszerzési szerződést arra a 140 millió lejes, Anghel Saligny-programból megvalósuló beruházásra, amit az utóbbi időben előszeretettel hangoztat az RMDSZ: kezdődik a Székelyudvarhelyt és Székelykeresztúrt összekötő 137-es út felújítása. Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke március 6-án, szerdán jelentette be Facebook-on a közbeszerzés aláírásáról szóló hírt.

Forrás: Borboly Csaba Facebook-oldala

A videós bejegyzés szerint a munkálatokat felügyelő mérnök megvan, a közbeszerzést egy kolozsvári cég nyerte, a 11 napos fellebbezési határidő után minél hamarabb szeretnék elkezdeni a munkálatokat, amelyek Borboly szerint az idén, jövőre és talán a rákövetkező évben is korlátozni fogják a forgalmat az említett útszakaszon.

Éppen ezért arról beszélget Borboly és Felsőboldogfalva község polgármestere, milyen

alternatív útvonal

jöhet szóba a munkálatok ideje alatt. 

Van egy összekötő út Bikafalva és Székelyudvarhely között, derül ki, ezzel az a helyzet, hogy a kétharmad, a Bikafalvára eső része ki van szélesítve és „rendbe van téve” az elhangzottak szerint. Azonban a fennmaradó egyharmad rész, amit egy kilométer hosszúnak saccol Borboly, csupán földút. Ez utóbbit kellene feljavítani, hogy legalább a személyi gépjárművek ne a dugóban rostokoljanak. A terület azonban Székelyudvarhelyé, a város kell lépéseket tegyen a megvalósítás érdekében. 

A Google Maps szerint ez az út indul Bikafalváról Székelyudvarhely felé. A maps nem tudja, hogy a Hunyadi János utcába, a vasúti átkelő közelébe érkezik meg.
Forrás: Google Maps képernyőfelvétel

Felsőboldogfalva község polgármestere, Zsombori Levente elmondta, megpróbál beszélni az udvarhelyi polgármesterrel, városvezetéssel az „alternatív szakasz” felújításáról.

Megelőztük őt,

Gálfi Árpád tőlünk hallott először a tervről, sem Borboly, sem Zsombori nem kereste március 7-e, csütörtök délutánig. Székelyudvarhely polgármestere elmondta, tekintve, hogy ez egy beruházás lenne, ami nincsen belefoglalva a költségvetésbe, nem fogják tudni megvalósítani egyelőre. Költségvetést július 1-től lehet módosítani, akkor esetleg még visszatérnek a kérdésre. 

Gálfi szkeptikus, szerinte más kérdőjelek is vannak a projektben. Elmondása szerint részt vett már kétszer is olyan „útszéli” sajtótájékoztatón, aminek az volt a témája, hogy a felújítandó 137-es jelzésű úthoz bicikliút is fog tartozni, azonban hiába kérték, még nem kapták meg ennek a terveit, hogy láthassák, az csatlakozik-e a város végéig érő, a mobilitási projekt során elkészült kerékpárúthoz, és ha igen, hogyan.

Előbb kanalizálnak, aztán az út

Zsombori Leventével március 11-én vettük fel a kapcsolatot, akkor még mindig váratott magára az egyeztetés Gálfival, de elmondta, a héten szeretne sort keríteni rá. Szintén a héten, hétfőn nekifognak a videóban is emlegetett kanalizálási munkálatoknak, tudtuk meg tőle. Tudomása szerint útlezárásokra nem, de forgalomkorlátozásra lehet számítani.

A kanalizálási munkálatok 4.400 méternyi nyomócső lefektetését és egy pumpaház megépítését jelentik, szintén Anghel Saligny-programból, ám ez egy különálló projekt.

A község polgármestere szerint hivatalosan négy hónapjuk van a kivitelezésre, de igyekeznek a munkálatokkal, hogy mihamarabb neki lehessen fogni a 137-es út kivitelezésének is. Éppen ezért két oldalról – Udvarhelyről Felsőboldogfalva felé és Felsőboldogfalváról Udvarhely felé – fogtak neki a megvalósításnak. „Az úttestben lesz lehozva a nyomócső, az udvarhelyi víztisztítótól egészen a bikafalvi vashídig”, mondta. Hozzátette, egyes helyeken a zöldövezet alatt fog futni a cső, de többnyire az úttestben, mivel például Felsőboldogfalván a lakott részeken a zöldövezetek területén annyi vezeték fut már, hogy oda nem tudják tenni. Ezért a kivitelező fel fogja vágni az aszfaltot és a csövek elhelyezése után visszaföldelik. Pucoló aknák lesznek még bizonyos szakaszonként, de azokat nem az út felületén fogják elhelyezni, magyarázta. 

Vissza a lényegre, mit kell tudni a 137-ről?

Legkorábban március 18-án a kivitelező átveheti az építési területet, tudjuk meg Bíró Barna Botondtól, Hargita megye tanácsának alelnökétől. A munkálatokat a Far Foundation Kft. fogja elvégezni, Székelyudvarhely adminisztratív területének kijáratától, Székelykeresztúr adminisztratív területének bejáratáig. A tervek szerint az útfelületen kívül négy híd újul meg – teljesen le is bontják őket, ezekre az időszakokra póthidakat építenek –, helyenként lesz bicikliút és zöldövezet is. 

A kivitelezésre 2 év van, mondja a megyei alelnök, hozzátette, a Far Foundation azt ígérte, hogy az idén megnyomják a munkát és jövő év közepére készen lesznek, de „ez egy kivitelezői ígéret”, hangsúlyozta, nem a sajátja. 

Nehéz kérdésnek ígérkezik a forgalom elterelésének megoldása, „vannak olyan helyek, ahol nagyon nehezen megoldható, több egyeztetés is volt a helyi polgármesterekkel.” 

A videóban elhangzott alternatívát már korábban is javasolta a felsőboldogfalvi polgármester és a helyiek is, mondta, azonban ez egy keskeny szakasz és a telekkönyvezése sincs meg végig az útnak. 

Röviden, 

ahhoz, hogy alternatíva lehessen a Bikafalva és Udvarhely közötti útszakasz, elég sok csillag egybe kell hogy álljon: rendbe kell tenni a telekkönyvezést, ki kell szélesíteni, le kell aszfaltozni, mindehhez pedig költségvetés is kellene. Ez utóbbi júliusig, ha hullócsillagot látunk, akkor sem kivitelezhető, csak türelmet kívánhatunk. 

Javítás: 2024.03.13. – javítás tartalma: a szóban forgó Bikafalva és Székelyudvarhely közötti kerülőút nincs le aszfaltozva, hanem kiszélesítették és rendbe tették.

A kiemelt kép illusztráció / archív