Borboly fejét követeli a Néppárt

Le vele?, archív fotó, uh.ro

Az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezete azonnali lemondásra szólítja fel Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét – olvasható a február 14-ei közleményükben.

Az ellenzéki párt arra az esetre hivatkozik, hogy három beteg elveszítette a látását az egyik szemére a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban, miután a szemészeti osztályon súlyosan megfertőződtek.

Borboly Csabát azért tartják felelősnek,

mert „a megye vezetését elsősorban a közösségi médiában tartja célravezetőnek. Nem telhet el úgy hét, hogy ne szembesülnénk az újabb és újabb sikerpropagandával, az élő bejelentkezéseken keresztül harsogott, valósnak vélt, ám a mindennapokban alig vagy egyáltalán nem érzékelhető megvalósításokkal. Borboly Csaba és az általa vezetett megyei tanács, mely a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fenntartója is, most azonban átlépett egy határt: a sorozatos mulasztások következményeként több ember is maradandó egészségkárosodást szenvedett. E tényt semmiféle sikerpropaganda és kommunikációs trükk nem fedheti el” – utaltak arra, hogy a sajnálatos esetet követően Borboly képes volt azt állítani, hogy „kórházunk nagyon jól működik”.

A lemondás mellett a néppártosok követelik: az elmúlt tíz év kórházi fejlesztéseinek és közbeszerzéseinek azonnali és nyilvános felülvizsgálatát, az eset széleskörű kivizsgálását, a felelősök megállapítását, valamint a megfelelő szankciók meghozatalát. A vizsgálatot kiterjesztenék a kórház teljes vezetőségére, valamint Hargita Megye Tanácsának vezetőtanácsi tagjaira is, illetve elvárják, hogy a megyei tanács kártérítésben részesítse az áldozatokat.

A Maszol tájékoztatása szerint Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanácsának elnöke már pénteken bejelentette, hogy ellenőrző testületet küldött a kórházba az ügy kivizsgálása miatt.

Hiányosságokat állapítottak meg

a műtétek során használt eszköztár követhetőségére, kezelésére és sterilizálására vonatkozó szabályok betartása terén – közölte a kórház a múlt csütörtöki bejegyzésben. Sergiu Sîngeorzan, a megyei kórház fertőzés-megelőzési osztályának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a baj a sterilizálási eljárások be nem tartásából származott, és hogy a baktérium valószínűleg kívülről került a kórházba, majd személyzeti úton terjedt el.

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) az ügy miatt 30.000 lej értékben rótt ki bírságokat 11 személynek. A DSP vezetője, dr. Tar Gyöngyi pénteken az Agerpresnek elmondta, hogy hat személyt szankcionáltak a szemészeti osztályon, köztük a főnővért és az osztályvezetőt, összesen 26.000 lejre, illetve további öt személyt összesen 4.000 lejre, köztük a belső fertőzések ellenőrzésén dolgozó és vezető alkalmazottat, illetve az intézmény orvosigazgatóját is.

Azok kaptak büntetést, akikről úgy gondoljuk, hogy személyes szerepük volt az esetben. Közülük azok, akik a mulasztásuk által elősegíthették a fertőzés kialakulását, pénzbüntetést-, azok pedig, akik közvetve felelősek, megrovást kaptak” – közölte Tar Gyöngyi.

A Hargita megyei rendőrség szóvivője, Maria Plumbu hétfőn arról tájékoztatott: ugyan senki nem tett feljelentést, a rendőrség hivatalból kezdett kivizsgálást gondatlanságból elkövetett testi sértés és hivatali mulasztás miatt.

Mi is történt?

A megyei sürgősségi kórházban, január közepén 14, szürke hályoggal műtött betegnél alakult ki a szemgolyó gyulladása, közülük hat betegnél azonosították a Pseudomonas aeruginosa baktériumot. 13 beteget újraműtöttek, a kórház vezetősége múlt csütörtökön közölte, hogy közülük hárman elvesztették látásukat a műtött szemen, esetükben részben a szemgolyót is eltávolították. Hat páciens látása romlott, öt páciensé pedig nem vagy csak kis mértékben – derült ki az egészségügyi intézmény február 10-ei Facebook-bejegyzéséből.

A bejegyzés egyébként a román sajtó nyomására születhetett, amely megfejtette egy korábbi közlemény „kódolását”, miszerint endoftalmitiszről van szó a három beteg esetében. Eredetileg ugyanis csak arról számoltak be, hogy „az ő állapotuk is javult, nincsenek fájdalmaik, tüneteik”, arról egy szó sem esett, hogy fél szemükre megvakultak.