Boldogfalván szaladgált a mackó (videó)

Felsőboldogfalvára látogatott kedden késődélután egy medve. Az egyik szemtanú, Antal Csilla által közzétett videón egy fiatal állat látható, amint a Rózsa utcában kiszalad a házak közül, majd befut a törökbúzásba.

„Meglepődtünk nagyon rajta mi is, főleg, hogy nem a falu széléről van szó és napközben történt. Először az egyik szomszéd kertben egy magas diófára mászott fel ijedtében. Aztán hívták a 112-t, hogy küldjék ki az illetékes hatóságokat, hogy megtegyék a szakszerű lépéseket” – közölte megkeresésünkre Antal Csilla.

Olyan, mint egy kicsi majom?

A Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelősége szerint RO-Alert üzenetben figyelmeztették a lakosságot a medveveszélyre. – Kis termetű medvéről, valószínűleg egy süldő medvebocsról volt szó, ami az egységünk kiérkeztekor a diófán volt, onnan szállt le, majd eltűnt a kukoricásban. A 112-es számon 18 órakor értesítették a hatóságokat a helybéliek, a legközelebbi, egy csendőrből és egy rendőrből álló vegyes egység szállt ki a helyszínre, mondta Gheorghe Suciu, a megyei csendőrség szóvivője.

A balánbányai medvevisszavadító központot is értesítették, de mire kiszálltak, a medve elmenekült.

Közel a városhoz

Mărmureanu-Bíró Leonard, a Nagyküküllő Vadász és Sporthorgász Egyesület igazgatója szerint azonban nem is biztos, hogy a balánbányai központba befogadnák az állatot, mert túl nagy már ahhoz.

Egy két-három éves bocsról van szó, amit valószínűleg most választott el az anyja. Az állatot már többször is látták Boldogfalván, de napvilág és ennyire forgalmas területen még nem. A vadásztársulat munkatársai is kiszálltak a helyszínre, de amire odaértek, a maci már el volt hajtva. Még reggel is kimentek a biztonság kedvéért, de nem volt már ott.

Az udvarhelyi vadászegyesületnek Felsőboldogfalva terülére nincs érvényes szerződése, így ott nem foghatják be hivatalosan a medvét. De mivel a városhoz közeli zónában kószál, félő, hogy elütik, ami kár lenne. Ha átjön Székelyudvarhely területére, akkor már az egyesület hatásköre lesz befogni és elszállítani lakatlan zónába. Nem viszik nagyon magasra, mert a fenyvesben ilyenkor már nem talál ennivalót. Olyan területet keresnek neki, ahol inkább lombhullató növényzet van, de nem emberlakta, hogy meg is tudjon élni. A medvemama nem itt él, nem látták a környéken, attól nem kell félni, hogy bocsos medve veszítette volna el a bocsát, egy fekete hímről tudnak még a közelben a vadászok. Maga az ifjú medve sem veszélyes ebben az életkorban, rémültebb, mint az ember. Azonban, ha megszokja az emberek közelségét, és megnő, akkor már támadhat is – válaszolta kérdéseinkre a vadásztársulat vezetője.