Boldog új költségvetési évet!

Fotók: Sata Zalán

Harmadik nekifutásra sikerült elfogadnia a székelyudvarhelyi önkormányzatnak a város éves költségvetését. A polgármester felvezetője szerint – idén is – a beruházások megvalósítása, a működési költségek biztosítása és a hivatali ügyvitel könnyítése a cél.

A két hete bemutatott verzióhoz képest történtek módosítások, Albert Sándor városmenedzser szerint az ülés előtt „percekkel”, így a pénteki szakbizottsági üléshez képest is változott a költségvetés-tervezet. A kétszeri halasztásra azért volt szükség, mert nem érkeztek be idejében az országos és a megyei pénzügyi hatóságtól a sarokszámok.

Az utolsó perces módosítások közül a városmenedzser kiemelte jövedelmi oldalon a fejlesztési minisztériumtól kapott üzemanyag-kompenzációt, ami plusz 353 ezer lejt jelent és a távhőtámogatási keretet egészíti ki 4,153 millióra, ÁFA-visszaosztásból pedig plusz 324 ezer lej jut a Marin Preda iskola melegétel programjára, így 50 ezerről 374 ezer lejre nő az oktatás területén a szociális jellegű költségek tétel kerete.

Továbbá bekerült egy új tétel, 150 ezer lej a víz- és szennyvízhálózat bővítésére/felújítására, konkrétan műszaki-gazdasági dokumentáció, szaktanulmányok összeállítására és pályázati konzultációra.

Mi változott még?

Az első hivatalos verziótól a pénteki szakbizottsági ülésig még az alábbi módosítások történtek:

Jövedelmek

Működési költségek

Beruházások

A helyi költségvetés végső sarokszámai ezek után: 138,5 (eredetileg 137) millió bevétel és 163,3 (eredetileg 162) millió lejes kiadás – a 25 milliós deficitet az elmúlt évek többletéből fedezik.

Lehetne jobb, szebb, több, egyensúlyra törekedtek, a kellő kompromisszumokat megkötötték. Beruházásorientált költségvetés, de a megvalósításra sok munkára van szükség, és még mindig keresik a beruházási és gazdasági igazgatót – zárta bemutatóját a városmenedzser.

Módosító javaslatok, hozzászólások?

– vetette fel az ülésvezető Péter Balázs (POL).

– Ha minél nagyobb százalékban megtörténnek a megvalósítások, akkor jó – szólt hozzá egyetértően Berde Zoltán, az RMDSZ frakcióvezetője, majd kritikusra váltott: – De meg kell, hogy húzzuk a vonalat, mert az elmúlt évben elmaradtak a megvalósítások és a karbantartások szintjén is. Szerinte lehet jobbra-balra tenni (a tételeket, a számokat), de nem látja nagy értelmét. „Itt vannak a vonatok, de még mindig a peronon toporgunk. Látja mindenki, hogy áll Udvarhely”. 

Frakciótársa, Dávid Endre azért még bepróbálkozott két javaslattal: A zene éve jegyében kiemelt támogatást szeretnének a Siculus fesztiválnak, 10 ezer lejről 30 ezerre emelni a költségvetését, amit más rendezvényszervezéstől vennének el, illetve a Míves Emberek Sokadalmát 20 ezer helyett 100 ezerrel támogatnák (ami a teljes költségvetésük egyharmada), a különbözetet a Művelődési Háztól vennék el. A tanács a Siculust egyöntetűen elfogadta, a Míveseket a POL elutasította.

Habár a legtöbb fejezetnél tartózkodott az egész RMDSZ-frakció és az MPP-s Bindea Dániel, a teljes költségvetést végül nagy többséggel elfogadták, csak Berde, Szakács Tibor (RMDSZ) és Bindea tartózkodtak, Benedek Árpád Csaba (RMDSZ) és Kurtus István (POL) pedig hiányoztak az ülésről.

Reméljük, hogy egy nagyobb megvalósítással találkozunk az év végén – rekesztette be Péter Balázs az ülést, akivel mi is csak egyetérteni tudunk.