Biztos, hogy egészséges vagy?

Fotó: DÁVID ANNA JÚLIA

Te is csak akkor mész orvoshoz, ha már hatalmas a baj? Akkor a Vitality magánklinika nem biztos, hogy segít rajtad. Ők inkább azokon segítenek, akik azt szeretnék, hogy továbbra se legyen nagy baj. Székely Pállal, az újonnan nyílt klinika ügyvezetőjével beszélgettünk.

Mikor és kinek a fejében fogalmozódott meg az ötlet, hogy Vitality néven magánklinika nyíljon Székelyudvarhelyen, és milyen utat kellett bejárni az ötlettől a megvalósulásig?

Az ötlet négy-öt éve fogalmazódott meg, én körülbelül másfél éve kerültem kapcsolatba a projekttel.

A cikk megjelenését a Vitality Klinika támogatta.

Kapcsolat:
fix: +40 266 210 157
mob: +40 786 498 093

Cím:
Budvár utca, 41. szám
Székelyudvarhely, 535600,
Hargita Megye, Románia

Nyitvatartás:
hétfő-péntek: 08:00-20:00
szombat-vasárnap: zárva

Az ötlet Pethő Józsefé, neki lett egy új épületegyüttese, ennek keresett valamilyen funkciót, és végül arra jutott, hogy egy egészségügyi komplexumot hoz létre.

Megkezdődött az épület felújítása, és másfél éve elkezdtük gondolatban élettel megtölteni az épületet, tervezgetni, hogy milyen szakorvosokkal dolgozzunk együtt, és milyen szakokra specializálódjunk, próbáltuk beazonosítani, hogy mire is van szüksége a környéknek.

Neked van egy saját vállalkozásod is, ami önmagában is egy teljes embert kíván. Ebben a projektben mi motivált, miért vállaltad a plusz terhet?

Számomra ez egy hatalmas kihívás. Én a gyógyszertárak világából jövök, ott tevékenykedem már nyolc éve, azelőtt az oktatásban dolgoztam ugyancsak a gyógyszerészet terén. Igazából már egy ideje kerestem egy új kihívást, mert úgy látszott, hogy plafonálodik az, amit elértem a gyógyszertárakkal. Amikor megkerestek, akkor elég sokat gondolkoztam rajta, de láttam, hogy ez egy olyan kihívás, ami az életben talán egyszer jön el.

Mi ebben a kihívás?

Már az is, hogy ez egy kicsit ismeretlen terület. Valamennyire ismertem persze, de nem teljesen úgy működik egy klinikának a megszervezése, mint egy gyógyszertárnak. Orvosokkal kell együtt dolgozni, az ők munkaterületük másképp van szervezve, más törvények vonatkoznak rájuk.

A gyógyszerészetben elég hangsúlyosan jelen van a kereskedelem, és bár egy magánklinikát sem lehet kereskedelem nélkül működtetni, ez sokkal inkább egy szolgáltatás, és a szolgáltatásra jellemző, a szolgáltatáshoz szükséges folyamatokat kell megszervezni.

A kihívás részét képezi az is, hogy a környéken nincs több ennyire komplexen összerakott klinika, és itt mindent A-tól Z-ig fel kell építeni.

Pontosan hogyan kell elképzelni a te munkádat? A névjegykártyád mindkét oldalán azt írja, hogy menedzser, de mit csinálsz valójában a gyógyszertárak esetében, és mit fogsz csinálni a klinika esetében?

A gyógyszertáraknál most már tényleg csak a menedzseri munkát végzem, és sajnos egyre kevesebbet tudok magukkal a páciensekkel foglalkozni.

A VITALITY KLINIKÁN A KÖVETKEZŐ SZOLGÁLTATÁSOK ELÉRHETŐEK:

  • endokrinológia
  • neurológia,
  • nőgyógyászat,
  • ortopédia,
  • plasztikai sebészet,
  • pszichológia,
  • sebészet,
  • urológia

A Vitality klinikával kapcsolatban eddig kicsit mindenes voltam, attól kezdve, hogy kigondoltuk, hogy mit csináljunk, azt meg kellett szervezni. Az orvosokkal folyamatosan konzultálni kellett, hogy egy-egy szolgáltatásnak melyek a feltételei, mi szükséges ahhoz, hogy bizonyos szolgáltatások kialakulhassanak, az eszközparknak a kiválasztása, de azt is át kellett gondolni, hogy hogyan és mikor történjen meg a takarítás. A folyamatokat kellett összehangolni.

Azt is át kellett gondolni, hogy hogyan nézzen ki a weboldal, milyen információk legyenek rajta, illetve, hogy mi fogadja a klinikán a pácienseket, hogy minél nagyobb kényelemben és biztonságban érezhessék magukat.

Egy új szolgáltatás elindításakor általában profilozni szokták a lehetséges ügyfeleket. Ti kiket láttatok magatok előtt? Kiknek szeretnétek segíteni?

Elsősorban Székelyudvarhelyen és környékén szeretnénk egészségügyi szolgáltatást nyújtani.

Valószínű, először azoknak leszünk az elsődleges opció, akiknek kevesebb az idejük, mint a pénzük, és igényük van a gyors és precíz diagnózisra, de reméljük, hogy lassan elnyerjük a környék bizalmát.

A szakma hogyan reagált? Kik fognak nálatok dolgozni, és mit fognak csinálni? Illetve mi az, amit nem fognak csinálni?

Mi a járóbeteg rendelést szeretnénk ellátni, és ennek a magán részét, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatásokért fizetni kell. Első lépésben sajnos nem leszünk a biztosítóházzal szerződésben, de terveink között szerepel, és akkor majd nálunk is lehet részben vagy egészben térítésmentesen igénybe venni a szolgáltatásokat.

A szakma egy picit vonakodik, de mi ezt úgy szeretnénk megoldani, hogy együtt dolgozunk az állami intézményekkel, kiegészítői és nem konkurenciái szeretnénk lenni.

Elsősorban a környék vonzáskörébe tartozó szakorvosokkal dolgozunk együtt, de természetesen nyitottak vagyunk arra, hogy akár Magyarországról érkező szakorvosokkal is együttműködjünk.

Ez egy fizetős szolgáltatás. Mit tud a Vitality klinika nyújtani nekem, hogy én cserébe hajlandó legyek fizetni azért, amit máshol ingyen is megkaphatok?

Elsősorban kényelmet és tervezhető időbeosztást tudunk biztosítani, ha valaki nálunk egy adott időre előre jegyezteti magát, akkor abban az időben meg is lesz vizsgálva. Ezenkívül modern eszközparkot és emberi körülményeket.

Mi volt ebben a másfél éves előkészületi folyamatban a legnehezebb?

Az engedélyek megszerzése. Egyrészt a rendszer nagyon bürokratikus, másrészt minthogy akár emberek élete is múlhat rajta, nagyon szigorú feltételeknek kell eleget tenni.

Az engedélyek megszerzésén kívül a szakember gárdának az összeállítása is elég sok időt és energiát igényelt. Mi egy most induló vállalkozás vagyunk, és ahhoz, hogy a jövőbeli pácienseink bizalmát elnyerhessük, előbb a nálunk dolgozó szakorvosok bizalmát kellett elnyerjük.

Ehhez arra volt szükség, hogy folyamatosan konzultáljunk velük, addig például nem vettünk meg egy eszközt sem, amíg nem egyeztettünk. Úgy gondolom, hogy a személyes kapcsolatok, és az a tény, hogy egy új, modern eszközparkkal felszerelt klinikán dolgozhatnak volt az a két dolog, amivel a szakorvosaink bizalmát elnyertük.

Te mitől félsz a leginkább?

Az első évtől. Minden vállalkozás életében az első év a legnehezebb, amíg átfordul a kerék. Vannak olyan költségek, amelyek egy év alatt minden vállalkozás esetében el tudják dönteni, hogy az életképes-e vagy sem.

Minek kell történnie ahhoz, hogy három év múlva azt mondjátok, igen, megcsináltuk?

Nekünk az a célunk, hogy a lehető legjobb egészségügyi szolgáltatást nyújtsuk Székelyföldön. Három év múlva már tudni fogjuk, hogy mekkora a kliens-körforgásunk, mennyire tudunk haladni a szakokkal, mennyire tudjuk fejleszteni az eszközparkunkat, és az is kiderül, hogy a páciensek mennyire elégedettek velünk.

Most járóbeteg rendeléssel indulunk, egyelőre hét szakkal, de három év múlva szeretnénk legalább tizenöt szakot, valamint azt, hogy bevonjunk családorvosi rendelőket is. Ugyanakkor titkos vágyunk, hogy kisebb beavatkozásokra is képesek legyünk, ami azt jelenti, hogy egy kisebb műtőt is működtetünk.