Bíróság elé állítják Iliescut és két társát

Petre Roman fellélegezhet, de Iliescu még izzadni fog a vádlottak padján.
Fotó: nasul.tv

Emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt az 1989 decemberi forradalom ügyében vádat emelt a legfőbb ügyészség katonai részlege Ion Iliescu volt államelnök, Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes és Iosif Rus tábornok, a román légierő egykori parancsnoka ellen – írja az Agerpres hírügynökség.

A katonai ügyészek egyúttal elrendelték az eljárás megszüntetését Nicolae Ceauşescu volt diktátor, Petre Roman volt miniszterelnök, Victor Atanasie Stănculescu volt védelmi miniszter, valamint öt másik magas rangú személy esetében. Az ügy lezárását több ok miatt rendelték el: a vizsgált személyek elhalálozása, meggyőző bizonyítékok hiánya vagy mert már született döntés az ügyükben egy másik eljárás során.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész hétfőn, április 8-án jelentette be, hogy megkezdődik a per a forradalom ügyében, miután a nyomozati anyagot az általa vezetett intézmény elküldte a bírói testület elé. Lazăr közölte, hogy a katonai ügyészek által összeállított nyomozati anyag 12 kötetet, összesen 3280 oldalt tesz ki, az ügyiratcsomó összesen 3300 kötetes. A legfőbb ügyész ugyanakkor bocsánatot kért az ügyben folyó nyomozás elhúzódása miatt.

Az ügyészség szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a védelmi és belügyi egységeket 1989. december 22-én 16 órától a a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának (CFSN) rendelték alá, amely előre megszervezett módon készült a hatalomátvételre és legitimálására.

„E cél elérésének érdekében (…) széleskörű megtévesztési akciót indítottak. (…) A kialakított terroristaveszély általános pszichózisában egymásnak ellentmondó katonai parancsokat adtak ki, az egységek kaotikusan, egymás ellen tüzeltették” – állítja a vádhatóság, amelynek adatai szerint 1989. december 22-e és 30-a között összesen mintegy 12.600.000 golyót lőttek ki, 862 személy meghalt és 2.150 személy megsebesült.

„Ion Iliescu és Gelu Voican Voiculescu vádlottak közvetlenül, a televízió adásában és közleményeiken keresztül hozzájárultak a terrorista pszichózis kialakításához, és a Ceauşescu házaspár kivégzéséhez vezető diverzió megszervezéséhez” – áll még a közleményben. Iosif Rus, a légierő volt parancsnoka, a december 22-éről 23-ára virradó éjszaka az Otopeni-i repülőtéren egymás ellen vezényelte a katonai egységeket, amely 48 ember, köztük nyolc civil halálát okozta, további 15 személy súlyosan megsebesült.